Munkarna bjuder på gotländsk historia

Nu finns munkarnas berättelse, en viktig del av Gotlands historia, tillgänglig för vem som vill läsa den.

Kultur och Nöje2008-04-21 04:00
I Herrens år 1300 dog all boskap på Gotland.
I Herrens år 1306 var det mycket sträng vinter, så att havet frös mellan Gotland, Öland och Estland och en säl påträffades levande vid Eskelhems kyrka.
I Herrens år 1342 hallshöggs två borgmästare, herr Herman Sverting och herr Johan Moop, samt många andra.
Det är munkarna i S:ta Karin, Franciskanerna eller gråbröderna, som berättat det här. Sakta men säkert präntade de ner sina vackra bokstäver för att berätta vad som hände i Visby, på Gotland och ute i världen. I flera århundraden fortsatte de att skriva, och resultatet av deras flit kan man läsa i vad som kallas handskrift B 99 som förvaras i Kungliga Biblioteket i Stockholm.
Nu finns munkarnas berättelse, en viktig del av Gotlands historia, tillgänglig för vem som vill läsa den. Översatt och utgiven i bokform i lands- och kommunarkivens skriftserie.
Vilket tillfälle för alla intresserade! Vilken känsla att sitta hemma i vardagssoffan och läsa de små nyhetsnotiser och annat som gråbröderna plitade ner för nästan 1000 år sedan!

*
"Visbyfranciskanernas bok" heter den och bakom utgivningen står professor Eva Odelman, som översatt munkarnas latin till modern svenska, och docenten Evert Melefors som bland annat gjort person- och ortregister.
Boken visar dels handskriftens alla sidor i faksimil, och det är en njutning att se munkarnas vackert textade, färglagda bokstäver och siffror.
Dels är boken uppbyggd så att den latinska texten finns tryckt på varje uppslags vänstersida medan översättningen kan läsas på motsvarande högersida. Översiktligt och bra.
Handskriften spänner över lång tid. Man kan läsa hur kejsar Nero år 67 inleder den första förföljelsen av kristna.
De sista notiserna är från mitten av 1500-talet och gäller främst namn över avlidna och begravda i klosterkyrkan.
Här finns sida efter sida med namn på dem som dött, visbybor, gotlänningar över hela ön och en del andra.

*
Notiserna spänner också över en stor del av världen; Jerusalem, Rom, Cypern, de nordiska länderna. De flesta gäller Sverige och övriga Norden.
För en gotländsk läsare är förstås det lokala mest intressant, och det mesta av det kan läsas i den så kallade Visbykrönikan. Här finns mycket dramatik:
I Herrens år 1314 den 13 maj brändes hela Visby stad.
I Herrens år 1403 dagen efter den helige Martins dag intog danskarna och svenskarna Gotland ... men stadsborna fick överhanden.
Naturligtvis noterade munken inbördeskriget och Valdemars härjningar:
I Herrens år 1288 var det ett stort krig på Gotland mellan stadsborna i Visby och bönderna i landskapet, och de kämpade mot varandra i april månad tredje lördagen efter påsk, och stadsborna segrade.
I Herrens år 1361 intog kung Valdemar Gotland och Visby där han dödade omkring ettusen åttahundra bönder... Efter att ha mottagit en väldig skatt från staden och landet återvände han hem med sitt folk.

*
Det mesta handlar som sagt om händelser utanför Gotland, men ändå känns det fantastiskt att sitta där och läsa de gotländska nyhetsnotiser som finns med. Det är första gången gråbrödernas unika bok publiceras i sin helhet och översätts så här fullständigt.
Så det är bara att tacka och ta emot. Tacka munkarna, tacka paret Odelman och Melefors och tacka lands/kommun-arkiven med i första hand Tryggve Siltberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!