Gotlands museum har köpt hela Muramarissamlingen av byggmästare Karl Sundström för en hemlig summa.
- Vi har förhandlat i två år, säger en påtagligt nöjd museichef, Lars Sjösvärd.
Turerna har varit många och långa kring alla de konstföremål och andra inventarier som har sitt ursprung i paret Ellen och Johnny Roosval. De skapade Muramaris i början av 1900-talet, en italieninspirerad villa vid havet norr om Visby.
För många år sedan avslutades en seg rättslig tvist om vem som var rättmätig ägare till föremålen. Byggmästaren Karl Sundström hade köpt Muramaris efter att egendomen en stormig tid hade ägts av stiftelsen Albert Einsteins och Elsa Brändströms minne. Sundström segrade och har sedan magasinerat föremålen.
Två personer har de senaste åren kämpat för att få samlingarna tillbaka till Gotland: Lars Sjösvärd och landshövding Cecilia Schelin Seidegård, ordförande i Gotlands Museum.
Undvika bokstrulet För några år sedan ville Karl Sundström donera hela det roosvalska biblioteket till Gotlands museum.
- Av någon anledning blev det inget av, museet tackade nej. Böckerna såldes då på auktion och samlingen splittrades. Vi ville absolut inte att det skulle ske med de övriga föremålen, säger Lars Sjösvärd.
- Vi fick ett bra pris, säger han men är förhindrad att precisera summan.
- Det är en del av överenskommelsen med Sundström. Men så mycket kan jag ju säga att samlingen har ett betydligt större ekonomiskt värde än det pris vi fick betala.
Pengarna till köpet kommer dels från museets egen kassa, dels från stiftelsen Gotlandsfonden som initierades av Wilhelmina von Hallwyl - Ellen Roosvals mor.
I januari ska föremålen skeppas till Gotland.
- Men jag vet i ärlighetens namn inte hur många föremål det är, säger Lars Sjösvärd.
- Men det rör sig om minst 100 konstföremål som tavlor och skulpturer. Därutöver ingår bland annat Ellen Roosvals verktyg som hon använde i sitt skapande.
Anteckningsböcker och möbler är annat som ryms i "paketet".
Oklart om var Exakt vad som ska hända med samlingen vet man inte nu.
- Nej, men det är säljarens bestämda vilja att konsten enbart ska visas offentligt. Och eftersom Muramaris i dag har en privat ägare, Birgitta Amér, kan ju detta bli ett problem. Det här är en känslig fråga, fortsätter Lars Sjösvärd.
- Vi vill ju allra helst att föremålen ska tillbaka dit. Men jag tror nog att vi ska reda ut den saken. Redan till sommaren ska vi i alla fall ställa ut delar av samlingen på museet, säger Lars Sjösvärd.
Föremålen tycks ha förvarats på ett tillfredsställande sätt.
- Men en av de saker som väntar är att låta våra konservatorer undersöka föremålen. Det gäller inte minst Ellens förlagor till skulpturer som hon gjorde i gips.
När föremålen väl är i museets ägo ska de också göras tillgängliga för forskare. Museet har lovat att inte avyttra samlingen.
- Det känns skönt att vi kommit överens, säger Karl Sundström som passar på att donera flera privata föremål med anknytning till familjen Roosval.