Musikal som sätter gränser

Kärleken väntar. Natael Sundh sjunger i ett musikalisk medley som avslutar årets stora föreställning med Kulteva kids. "Smärtgränsen" heter årets musikal. Foto: Kenny Bengtsson

Kärleken väntar. Natael Sundh sjunger i ett musikalisk medley som avslutar årets stora föreställning med Kulteva kids. "Smärtgränsen" heter årets musikal. Foto: Kenny Bengtsson

Foto: Kenny Bengtsson

Kultur och Nöje2010-04-16 04:00
Smärtgränsen heter Eva Bergqvists och Bittis Jakobssons föreställning som är årets stora satsning tillsammans med ungdomarna i Kulteva kids. I år är det en helt egen föreställning som sätts upp där Eva Bergqvist skrivit manus och regisserat. Bittis Jakobsson har varit musikansvarig och hon har skrivit huvuddelen av musiken.
Även ungdomarna har varit delaktiga i att forma föreställningen, dels med musikinslag och med texter, men framför allt genom att vara med och välja, och därefter bearbeta föreställningen.

"Smärtgränsen" är en föreställning om rasism som Eva Bergqvist tidigare satt upp i Vällingby. I den bearbetade versionen som nu visas på Gotland har de gotländska ungdomarna framför allt valt att behålla de starka scenerna som lyfter fram problematiken som den ser ut i dag.
- Jag tycker det är viktigt att låta unga prova nya utmaningar, säger Eva Bergqvist.
Föreställningen är även i år i grunden en musikal, om än med ett allvarligare tema än förra årets musikal "Vive la France!". Då fick de medverkande ungdomarna lära sig franska för att kunna sjunga och agera i föreställningen. I år har har de medverkande i  stället jobbat med frågor kring mänskliga rättigheter, rasism och modet att stå upp för sina åsikter.
- Föreställningen handlar om att våga ta fram det här modet och att våga stå för sina åsikter, säger Eva Bergqvist.

Handlingen utspelar sig på en högstadieskola där det finns ett nynazistiskt gäng. De bestämmer sig för att börja förfölja en flicka som flyttat till Sverige från ett annat land.
- Det finns också två andra gäng på skolan. Ett av de andra gängen är mest intresserade av smink och mode, men det tredje är en grupp som jobbar för det som är rätt. Men samtidigt är det inte helt lätt bemöta och att komma åt problemen med rasism, det visar sig i föreställningen.
Det är den sjätte stora föreställningen Kulteva kids sätter upp. De har sin bas i Stånga och det är där de repeterar, med stöd av Stånga IF. Under åren har många av ungdomarna stannat kvar i satsningen som drog igång för att erbjuda unga utanför Visby möjlighet till utbildning inom dans, musik och teater.
I årets föreställning medverkar 25 ungdomar i åldrarna 9-16 år och delaktigheten är viktig. Den 50 minuter långa föreställningen följs av ett musikaliskt medley med dans och sång.
- Vi har jobbar med föreställningen som ett stort grupparbete. Det är viktigt att alla får gå in med den lust de har, det är viktigt att ta dem på allvar. Vi ser hur de växer med projektet, säger Bittis Jakobsson.

På lördag och söndag blir det öppna föreställningar för allmänheten på Hemsegården. På måndag och tisdag i nästa vecka spelas "Smärtgränsen" för elever på mellan- och högstadiet på Hemsegården och på Rondo i Klintehamn. Intresset har varit stort för föreställningen, vilket innebär att 800 elever ser den. På Klinteskolan slumpade det sig så att Emerich Roth, som varit koncentrationslägerfånge, sedan tidigare var inbokad för att föreläsa för eleverna i samma vecka.
Då bestämde sig skolan för att göra fyra temadagar om nazism och övriga skolor i Klintehamn har bjudits in. Filmer, teater, föreläsningar och grupparabeten väntar under veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!