Musikalkompaniet bjuder på "Cabaret"
Många såg musikalen "Cabaret" med Babben Larsson i huvudrollen när den sattes upp på Länsteatern 1999. Många, många fler har säkert minnesbilder av Bob Fosses film från 1972 med Liza Minelli och Joel Grey i två av de uppmärksammade huvudrollerna.Fred Ebbs och John Kanders musikal från 1966 har spelats på all världens musikalscener och om några dagar är det Visbys tur igen - när Musikalkompaniet tar sig an denna mastodontuppgift.
konferecier. Vilhelm Blomgren i Joel Greys paradroll som konferecieren välkomnar till Musikalkompaniets uppsättning av "Cabaret" och på fredag kväll är det dags för premiär. Vilhelm delar rollen med Elias Fredriksson som kommer att spela några av de tolv planerade föreställningarna.
Foto: Petra Jonsson
Men det är inte riktigt den här ensemblens melodi, just nu repeteras, sys dräkter, dras kablar, sätts belysning och skapas scenografi nästan dygnet runt i aulan. De flesta av de drygt 60 inblandade jobbar 14 timmar om dygnet, ibland mera, för att premiärpubliken ska få sitt på kvällen den 9 april då ridån går upp för premiär.
Mörk tid i historien
Vi har träffat tre av de ungdomar som varit med under flera år och som alla i år har ledande roller i "Cabaret" - Wilhelm Blomgren, Malin Karlsson och Razmus Nyström.
- Vi har medvetet valt att plocka fram en mörk tid ur historien, den framväxande nazismen under 1930-talets Tyskland som en spegel mot den främlingsfientlighet vi möter i dag, säger Razmus Nyström som spelar Cliff Bradshaw.
- Man har det i huvudet och vi vill förmedla att man aldrig får glömma historien, speciellt till den yngre generation som inte har egna minnesbilder, menar Wilhelm Blomgren som spelar konferencieren i föreställningen.
Som Sally Bowles får vi möta Malin Karlsson. Hon spelar en ung, naiv och ganska godtrogen kvinna med sug på livets goda.
- Hon försöker hålla sig utanför det som sker, men det fungerar inte och vi hoppas att alla i publiken känner igen likheterna med i dag, säger Malin.
Många diskussioner
För att förmedla kontrasterna i samhället har alla medverkande noga diskuterat det de visar på scenen.
- Det är en stark föreställning och vi hoppas att kunna överraska vår publik, säger Razmus Nyström.
Därför har också ensemblen med Sofia Ahlin Schwanbom beslutat en åldersgräns på 11 år för att se den här uppsättningen.
På frågan om det här är den bästa föreställning de varit med att göra så svävar de något på svaret. Det visar sig att även "Den hemlighetsfulla trädgården" för två år sedan satte djupa spår i de som deltog.
Sofia tycker att "Cabaret" är en svår men mycket angelägen musikal att göra.
- Alla på scenen måste veta vem de själva är för att spela de här rollerna och för att sedan känna igen situationerna när de möter dem i verkliga livet, säger hon.
Lika roligt
Sofia Ahlin Schwanbom tycker efter sju år att det fortfarande är lika roligt när de närmar sig premiären.
- Men kanske har jag blivit lite tröttare på kvällarna, försöker hon.
Samtidigt kan hon konstatera hur ungdomarna utvecklats.
För att fortsätta den utvecklingen jobbar hon samtidigt med att skapa grunden för en musikteaterskola i ABF Gotlands regi. En eftergymnasial utbildning på heltid i nivå med den verksamhet som Kulturama erbjuder eller folkhögskolan i Bjärnum.
Men just nu är det "Cabaret" som gäller och på fredag kväll är det premiär och vi kommer att möta tiotalet musiker från Gotlandsmusiken på scenen, liksom 35 skådespelare i åldrarna 13-23 år som alla medverkar i de dans- och körnummer som bjuds.
Därtill finns ett stab på 12-15 personer som jobbar bakom scenen, så det är mycket att hålla i tankarna just nu.
- Jag har nog med åren och erfarenheten lärt mig att bli bättre på att delegera arbetsuppgifterna, säger Sofia Ahlin Schwanbom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!