Redan i sitt inledningsanförande slog verksamhetsledare Jannike Åhlund fast att musiken och Ingmar Bergman hör samman och att musiken därför fått en särskild status under alla invigningarna - denna gång den nionde i ordningen.
2006 när Eric Ericson medverkade under invigningen och Ingmar Bergman själv gled in i kyrkan för att lyssna skapades en alldeles speciell atmosfär.
Det lyckades också Andreas Kleerup med i går när han betalade tillbaka en del av den kulturella återbäringen efter sin stipendievistelse på Bergmangårdarna förra sommaren. Sex stycken med lite olika sammansättning fick publiken att ropa "bravo" i kyrkbänkarna.
Inte minst var det Titiyo i den specialskrivna låten "Longing för Lullabies" som fick alla invigningsdeltagare att må extra gott.
Svårslaget
Men den musikaliska delen startade med Isabel Blommé på cello och Semmy Stahlhammer på violin som spelade ett potpurri av svenska folkviseklassiker, från "Ut i vår hage" och "Visa vid midsommartid" till "Horgalåten", innan de också spelade med i flera av Kleerups kompositioner.
Bland annat spelade de en viktig roll i den av Kleerup komponerade teatermusiken till Aniara för Stockholms stadsteater, tillsammans med pianisten Calle Bagge.
Och Isabel Blommé gav prov på fint cellospel i Kleerups och Robyns "With Every Heartbeat".
Andreas Kleerup och Titiyo stod också för ett härligt framträdande av Louis Armstrong-klassikern "What A Wonderful World" tillsammans med sångaren Joel Hammad Magnusson.
Trots all den fina musik Bergmanveckan överraskat sin publik med genom åren kan detta bli svårslaget när det nästa år är dags för tioårsjubileum.
Två invigningar
Tioårsjubiléet nästa år kommer att få en extra dimension. Det blir troligen ytterligare en invigning några hundra meter norr om Fårö kyrka, nämligen det nya Bergmancentret.
Att Fårö Utvecklingsbolag AB lyckats skrapa ihop de 15,6 miljoner som bygget kommer att kosta var årets stora snackis bland invigningsgästerna.
Det var också något som årets invigare, Filminstitutets vd Anna Serner, också hade tagit fasta på.
- Vi är inne i en tid av förändring, vi vet inte hur de europeiska ekonomierna kommer att te sig i framtiden, vi vet inte ens hur fotbolls-VM slutar och det är därför film behövs. Film ger insikter och perspektiv, den ger inspiration och den väcker oss att föra samtal, menade Anna Serner, sommarboende i Hamra, som gärna återkommer även nästa år.
Och på kyrkbacken träffade jag efter invigningen utvecklingsbolagets vd Lennart Lindgren som under invigningen fått många positiva kommentarer från folk.
- Det är många som faktiskt är överraskade att det var möjligt att få medel till renoveringen av centret.
- Nu visar det sig att den respektfulla relation som utvecklades mellan Fåröborna och Ingmar Bergman, inte minst som det visas i hans två "Fårödokument", också den ger återbäring när Bergmans arv också kan bli en del av Fårös framtid, menade Lennart Lindgren.
Galleri Bondans
Till sist något om årets Bergmanvecka och frågan går naturligtvis till Jannike Åhlund om vilka höjdpunkter man bör besöka och vad man för allt i världen inte ska missa?
- Det är mycket roligare i år än på länge när vi nu efter sex år står på något stabilare grund, menar hon.
- Årets hit måste nog ändå vara att vi fått hit de franska bröderna Dardennes som bland annat kommer att visa sin senaste film "Pojken med cykeln" och i samtal dela med sig av sina tankar kring filmskapande. Två regissörer i toppklass som går till roten med läget i Europa, inte minst viktigt för dagens unga filmskapare att lyssna till, de som inte bara kommit hit för att gotta sig i Bergmans kvarlåtenskap, menar Jannika Åhlund.
Ingmars rum på duken
Hon hoppas också att Susanne Osten kommer att göra upp med Bergman på sitt sätt och att Peter Birro lyckosamt kommer fläta samman Bergman och Strindberg och så hoppas hon att årets berättartävling kommer att göra succé.
- Och missa för allt i världen inte ytterligare en av fjolårets Bergmanstipendiater, konstnären Thomas Broomé som på galleri Bondans visar en svit målningar med Ingmar Bergmans rum som motiv, avslutar hon.