Mycket gotländskt i praktverk om svensk hemslöjdskonst
I och med denna renässans har det också skapats en begreppsförvirring om slöjd som konstnärligt uttrycksmedel. Ska man kalla det hantverk, konsthantverk, konst eller folkkonst, eller är alla dessa och fler begrepp lika giltiga? I dag finns det många som lever på sitt hantverk eller formgivning då det till en början utgick från ett behov och en nyttoaspekt och kanske ger Uuve Snidare svaret med titeln på sin bok: "Svensk slöjdkonst".
I boken går hon igenom de flesta materialen och deras mästare, bjuder in oss till konstnärernas verkstäder där de får berätta om material och produktion, traditioner och nya spännand uttryck. Skinnet, stickningen, smidet, metallslöjd, keramik, vävning, snickeri, sömnad, broderi, silversmide fram till kreativiteten med nya moderna material som plast, gummi och synteter.
Om skinnberedning vid den gamla räckbänken berättar Eva Samuelsson som när hon flyttade till Gotland började intressera sig för alla lammskinn som brändes för att ingen ville ha dem. Hon har utvecklat en biologiskt nedbrytbar vegetabilisk garvningsprocess och hon levererar sina bioskinn till tillverkare av plagg och bruksföremål, bland annat Wanja Djanaieff som bland annat väver trasmattor med inslag av skinn och är en av svensk slöjdkonsts största inspiratörer.
Keramiker Eva-Marie Kothe får stort utrymme i boken som en "svartgodsets mästarinna" som samtidigt som hon utvecklat bränningstekniken också utvecklat formen i ateljén hemma i Burs. Här har antikens klassiska former kommit ikapp nutiden, skriver Uuve Snidare.
Även filtmakerskan och formgivaren Barbro Lomakka får ett eget kapitel i boken, från traditionerna hemma i Tornedalen via tillskärarakademi och studier till designstudion Grasp i Visby. Här visar Lomakka hållningen till filt och tovat och hur formgivningen tenderar att bli allt mer gränsöverskridande och utvecklas tillsammans med andra material och med andra formgivare, bland annat Stina Lindholms betongbänkar.
Bland klädformgivarna möter vi också Brita Wassdahl som tillsammans med Agneta Werkelin på Yllet i Visby som bland annat gav dem Utmärkelsen Svensk Form för en kollektion där skinnkläder kombinerades med stickat.
Boken blir inte mindre härlig eller gotländsk av Nisse Peterssons fina fotografier.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!