Mycket skulptur på elevutställning

Kultur och Nöje2004-05-19 04:00
Påfallande är också den höga kvaliteten och den sammanhållna ut-ställningen som inte har något annat tema än att eleverna visar upp vad de arbetat med under året.
Samtidigt är det lika roligt att hitta elever och objekt som sticker ut och engagerar konstpubliken.
Det skulpturala står naturligtvis centralt placerat, varav mycket är klassiska skulpturer i cararramarmor och ytterligare några stenmaterial, snyggt accentuerat av det hängande måleriet och grafiken. Vid några ställen kan man också stanna upp vid bildskärmar, individulla visningar men också gruppredovisningar av olika konstfilmer.

<span class='mr'>*</span>
Längst in i lokalerna hittar vi Roger Olsson på allmänna linjen, för en bredare publik kanske mest känd som en av medlemmarna i 80-talsbandet "Barfota band", men han håller fortfarande på med musik om än i mindre skala med sitt band "Rogers Motell".
Hans 39 grafiska blad bildar ett retrospektivt självporträtt där varje blad representerar ett år eller en specifik händelse detta år. Mycket självutlämnande som en del av en självläkningsprocess han känt stort behov av för att förstå sig själv och sitt eget sammanhang.
Samtidigt är det mycket modigt att konfrontera publiken med sitt eget liv, som innehållit allt från fula gubbar i källarskrubben till musik, droger och rock´n´roll till trassel med kärleken och föräldraskapet.
Det är med hans bilder som med teater eller musik, han tror benhårt på en positiv framtid och där spelar tydligt Gotlands Konstskola en viktig roll.
Han berättar att skapelseprocessen var jobbig, men att det också gett honom mycket glädje.
Också en form av äldre grafisk tradition använder Jenny Vatheuer som ristat två av sina bilder på vitmålat glas med svärtad baksida för att bilden skall bli skarp - precis som på gamla butiksskyltar med svart text bakom frostat glas. Bara med skillnaden att den grafiska metoden blir bakvänd, istället för att bygga upp bilden bakifrån till de framtonande detaljerna så måste man göra tvärt om.
Hon ger inte sin publik några vinkar om innehållet i sina obetitlade verk, men det är refelekterande bilder som man måste stanna upp vid för att sedan följa de sammanflätade livstrådarnas pulserande vindlingar mellan naturen och vi människor.
På samma sätt har hon arbetat med en akrylmålning som också den handlar om liv och död, fängslan och frihet. Bilder med stor integritet där också sorg och glädje möts.

<span class='mr'>*</span>
Trots att hon fortfarande under några veckor är elev på Konstskolan har Carola Edlunds knubbiga marmorskulpturer varit på Stockholmsturné, nu får även den gotländska publiken samma möjlighet som östermalmarna.
Med titlar som "Som jag är"och "Ur mig" har hon mejslat och slipat i en tradition som påminner en del om Pye Engströms stora tunga kalkstensskulpturer.
"Djungelfeber"är ett allkonstverk där Anja Hjelte sammanfogat måleri och skulptur till en sorts installation.
Ayman Kayal har målat arbiska budskap som ljudförstärks med Koranens budskap inspelat i Mekka.
Människan dubbelnatur kan skådas i Magnus Tillys skulpturer av blandmaterial, sten, trä och smide som genom belysning framtonar i lika dagrar från olika håll.
En meditativ video kallad "Andrum" spelar på väggen tillsammans med Maria Thoréns målningar av groddar.
Även Patrik Söderlund använder greppet med blandtekniker med sitt klotterplank och den gamla svarta skrivmaskinen - "Svarta ord".
Utställningen har vernissage i dag och visas på Konstmuseet till och med 31 maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!