’’Mycket viktig bit av historien’’
Flera 100 kilo material, och så många knivar och så mycket järnslagg att man kan börja misstänka att en småskalig produktion av knivar och/eller vapen förekommit. Det är fynden hittills vid de pågående utgrävningarna vid Långume gård, i närheten av Spillings på norra Gotland.
Arkeologen Dan Carlsson är mycket nöjd över utgrävningarna så här långt -- ändå har man även nästa vecka kvar att gräva. "En väsentlig del av historien", säger han om fynden.
Foto: Christer Nilsson
*
Det var 1999 som man hittade en makalös 67 kilos silverskatt vid Spillings norr om Slite.
Men Spillings är - förstås - långt ifrån den enda intressanta platsen i området. Bara någon kilometer norrut pågår nu en utgrävning av en knappt 100 kvadrameter stor yta, och trots att man bara grävt i snart tre av planerade fyra veckor, överträffar fynden redan förväntningarna.
- Mängdmässigt har vi hittat otroligt mycket mer än vi trott att vi skulle göra. Det vetenskapligt mest intressanta är allt järnslagg och mängder av knivar som man kan koppla till någon form av produktion, resonerar Dan Carlsson.
Det är elever på en kurs i arkeologi på folkhögskolan i Fårösund som deltar i utgrävningen där Dan Carlsson är ansvarig. Ett trettiotal personer gräver under fyra veckor för att reda ut hur man levde under medeltiden på Långume gård norr om Slite.
*
Själva gården Långume finns även i dag, men den ligger nu något mer österut än vad den gjorde under medeltiden.
På 1600- och 1700-talen låg gården i stället en bit längre västerut - det har man fått bekräftat via gamla kartor - och på järnålden fanns Långume gård en kort bit norr om där man nu gräver.
- Men man har använt sig av samma åkrar och marker hela tiden, även om boningshusen har flyttats en del, förklarar Dan Carlsson.
Många järdåldersgårdar har undersökts arkeologiskt genom åren, men medeltida gårdar är väldigt dåligt dokumenterade. Och anledningen är enkel.
På järnåldern byggdes hus i sten och det är relativt lätt att hitta lämningarna, på medeltiden byggde man husen i trä - och det är helt enkelt svårt att lokalisera boplatserna när allt trä vittrat bort eller ligger helt dolt.
*
- Jag har gjort en del förstudier i det här området, och just här..., säger Dan Carlsson och pekar över det område som ingår i utgrävningen, alldeles i kanten på en större åkermark.
- ...fanns tydliga tecken på att man bott här, så som mycket metall i marken och hög fosforhalt - sopor och annat höjer fosforhalten och sånt ligger kvar i tusentals år i marken, även om man tar proverna ganska nära markytan. Vi tror oss gräva i utkanten av den medeltida gården nu.
Och fynden så här långt är lika många som intressanta. Ett antal husgrunder eller rester av eldstäder, sannolikt eldstäder i någon form av verkstäder har man funnit, liksom ett par gropar som man i nuläget tror har varit avfallsgropar. Mängder av knivar och spik, ett tjugotal mynt, ben från matrester, pärlor, glas och keramik hör till fynden.
Liksom en välbevarad sporre - och tärningar.
- Spel och dobbel ägnade man sig åt även på medeltiden, ler Dan Carlsson.
*
Vad gör då Långume gård värd att gräva ut?
Egentligen ingenting.
Mer än att det var en helt traditionell, ordinär bondgård på medeltiden - och sådana, liksom livet på demsamma, vet man i dagsläget väldigt lite om.
- Man har grävt ut mängder av gårdar från järnåldern - men nästan ingen från medeltiden. Det här, som vi hittar här, lär oss en väsentlig del i den medeltida bondehistorien, säger Dan Carlsson förväntansfullt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!