Mystisk sten kan ändra upptäckten av Amerika

Kultur och Nöje2007-09-07 06:00
Falsk eller äkta och med eller utan anknytning till Gotland? Vetenskaplig analys och populärvetenskaplig forskning talar olika språk.
Det handlar om Kensingtonstenen, en runristning som kom i dagen 1898, tack vare den svenske utvandraren Olof Öhman i Minnesota.
- Som det ser ut talar allt för att stenen är falsk och inte har någon koppling till Gotland, säger Riksantikvarieämbetets runolog Patrik Larsson.

Anledningen är nya uppgifter om den gamla runstenen som väckte sensation i USA vid 1800-talets slut, som därefter föll i museal glömska för att på nytt tas fram i det svenska utställningsljuset i början av 2000-talet.
Är Kensingtonstenen äkta, ristad på medeltiden av skandinaver i den amerikanska vildmarken, eller skapades den på 1890-talet av den svenske bonden och emigranten Olof Öhman? Och är den i så fall en förfalskning?
Översatt återger runorna en datering till 1362 och en blodig berättelse om 8 goter och 22 nordmän på fisketur en dagsresa från staden Kensington.

- Olof Ohman [Öhman, reds anm] kom från Forsa i Hälsingland. Det finns dokument från 1800-talet med alfabet och runalfabet upptecknade i Dalarna. En av dessa runrader är i princip identisk med runorna på Kensingtonstenen. Dessa runor var kända i Sverige och bland svenskamerikaner på 1800-talet.det förekom dispyter bland olika emigrantgrupper och kanhända var en ristad runsten ett sätt att stärka den svenska identiteten, säger Patrik Larsson.
Nu är stenen åter aktuell.
I det senaste numret av Illustrerad vetenskap ges svaren på stenens gåta med fingervisning till de ristade siffrornas placering och bokstavsrunan R.
Det skulle tyda på att stenen är autentisk, sannolikt lämnad av skandinaver som vandrat från östkusten och att runorna ristats av människor med erfarenhet, möjligen av benediktinermunkar från Gotland.

- Så vitt jag vet finns inga kopplingar mellan stenen och Gotland. Det är ju bara av intresse om stenen verkligen skulle vara från 1362, men allt talar för att den inte är det, säger Patrik Larsson, som vikarierar för run-experten Thorgunn Snaedal. Hon skriver om Kensingtonstenen för Runverket.
Han konstaterar att det nu har dykt upp en del nytt material som kastar ljus över saken.
Ett är att Kensingtonstenens runor är närmast identiskt med ett alfabete som var känt i Sverige vid 1800-talets slut, något som Uppsalaprofessorn i fornnordiska språk, Henrik Williams, beskriver närmare i en artikel i Nytt om runer 19, publicerad 2006.

Vintern 2003-2004 ställdes Kensingtonstenen ställdes ut på Historiska museet i Stockholm och väckte då debatt.
Falsk med text skriven med typiska bondska 1800-talsrunor, med prickar över ä och ö och med decimalt skriven datering, ansåg runologexpertis.
Äkta och ristad för mer än 200 år sedan, ansåg amatörforskare.
På plats när stenen packades upp i Stockholm var den amerikanske amatörforskaren och pensionerade ingenjören Richard Nielsen som tillsammans med geologen Scott Wolter närmare har studerat Kensingtonstenen.
De vill gärna se Kensingtonstenen som ett medeltida bevis på nordmäns närvaro i Nordamerika drygt 300 år sedan vikingarna kom till Vinland och 100 år innan Columbus angjorde Amerika.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!