Naken skildring av ett av vår tids globala hot

Kultur och Nöje2006-06-13 06:00
DET FINNS idag flera globala hot: miljön, internationell brottslighet, krig-och konflikter och smittsamma sjukdomar. Alla utgör de risker för mänskligheten nu och framöver. Miljöproblem med växthuseffekt, ozonhål och spridning av gifter. Internationell brottslighet med vapenhandel, droghandel och ökande människohandel. Krig-och konflikter där fortfarande kärnvapenmolnet hotar i bakgrunden. Smittsamma sjukdomar med främst hiv/aids som nu obönhörligt rullar över världen med död i sina spår. Det här är frågor där världens ledare och internationella organisationer sätts på stora prov. Bristerna i handlingskraft är uppenbara och oroande.
Som så ofta är det hos enskilda människor och enskilda organisationer man finner visionerna och handlingskraften. Ett utmärkt exempel på detta är gotlandssonen Lars O Kallings som nu sammanfattat sina kunskaper och tankar om hiv/aids i den imponerande och intressanta memoarboken "Den yttersta plågan - boken om aids", (Norstedts förlag).
Boken är ett tungt och viktigt inlägg i debatten om detta globala hot. Kallings är professor, tidigare chef för Smittskyddsinstitutet och en av förgrundsgestalterna i den internationella kampen mot hiv/aids. Sedan något år är han biträdande generalsekreterare i FN och Kofi Annans särskilda sändebud för aids i Östeuropa och Centralasien.
Trots sin position är Kallings välgörande tydlig och frank i sin kritik av ledare och internationella institutioner. Det är nog en hållning som krävs för att få till stånd nödvändiga förändringar.

*
SIFFRORNA är många och dystra: 40 miljoner människor lever med hiv idag, fem miljoner nysmittas varje år (varav 800 .000 barn), tre miljoner dör i aids årligen (0,5 miljoner barn). Uppemot 30 miljoner har redan dött. 60 procent av epidemin finner vi i Afrika söder om Sahara, medan det muslimska Nordafrika är relativt förskonat. Jo, religionen tycks spela en roll.
I Sydafrika är utvecklingen explosiv och här blir ledarskapets roll så tydligt med en president (Mbeki) som aktivt förnekar hiv som orsak till aids, ja till och med ifrågasätter existensen av sjukdomen. Därmed försvåras kampen mot epidemin på ett oacceptabelt sätt. En förfärande effekt av den omfattande aids-epidemin i Afrika är det växande antalet föräldralösa barn.
Smittspridningen börjar också märkas allt mer i de folkrika staterna Indien och Kina. Men den mest dramatiska spridningen sker nu i det forna Sovjet där hela 80 procent av de smittade är ungdomar, vilket kan få svåra effekter framöver. Det är mot denna bakgrund man skall se Kofi Annans strategiska och kloka förordnande av Lars O Kallings som sitt sändebud i denna del av världen. Och redan har president Putin börjat förstå allvaret och tar upp frågan på det viktiga G8-mötet i Sankt Petersburg till sommaren då ledarna för de åtta största ekonomierna träffas.

*
DET FÖRSTA aids-fallet i Sverige diagnostiserades 1982. Aids-epidemin har dock fått en begränsad omfattning i vårt land, inte minst genom en medveten och genomtänkt hantering med en kombination av information och mer tvingande åtgärder. Fram till idag har totalt 6 700 hiv-fall rapporterats, varav 3 500 beräknas vara i livet.
Aldrig har en sådan epidemi historiskt drabbat mänskligheten. Ändå diskuteras knappast detta globala hot eller tas upp i media på det sätt som borde ske. Istället har fågelinfluensan fått stor uppmärksamhet under det senaste året och skrämmande bilder har målats upp, men totalt har denna sjukdom endast skördat cirka 100 dödsoffer i världen.
Ibland saknas proportionerna. Eller är det så att man tröttnat på att läsa om aids och nu accepterar denna epidemi som ett faktum. I så fall är det djupt oroväckande.
Nyligen fick Kallings i en intervju frågan om vilket beslut som skulle kunna förbättra världen och få bukt på aids-epidemin. Svaret kom snabbt - att se till att alla kvinnor blev oberoende. Kvinnorna har alltså nyckeln i kampen mot aids. Denna nyckelroll känner man väl till också från andra områden.
Att exempelvis ge kvinnor och flickor utbildning ger säkra förbättringar vad gäller hälsovård och försörjning. Att ge kvinnor demokratiskt inflytande bidrar till utveckling och minskade konflikter. Kvinnor måste ges möjligheter att forma och utveckla sina egna liv världen över. Detta är den kanske enskilt viktigaste åtgärden för att förändra världen. Må detta ske!
Men också en framväxande solidaritetsrörelse med enskilda organisationer och engagerade människor har en avgörande betydelse. Det är ett gammalt faktum att det stora som sker och måste ske, formas i det lilla. Här har var och en ett ansvar.

*
HOPPFULLA proklamationer om en värld utan aids är inget som Kallings ställer sig bakom. Som sakkunnig i ämnet är han ganska dyster om framtiden. En värld utan aids är en vision på mycket lång sikt. Det har att göra med bristen på ansvarsfullt ledarskap, men främst på det faktum att detta speciella virus tränger in i människans arvsmassa och väl där är infektionen livslång. Bromsmediciner finns men de avgörande medicinska framstegen för att komma tillrätta med hiv/aids väntar mänskligheten otåligt på. När kan Nobelpriset i medicin utdelas för denna bedrift?
Kallings bok är en naken skildring av ett av vår tids stora globala hot. Min uppgift är att vara sann mot kunskapen, skriver han, och menar att enbart genom att se verkligheten som den är kan vi effektivt bekämpa katastrofen. Ett 20-årigt engagemang ger tyngd bakom de orden.
Detta är en angelägen bok som många borde läsa. Den ger insikter och tankar, inte bara om aids-epidemin, utan också om mänsklighetens sätt att hantera avgörande framtidsfrågor. Därmed blir Lars O Kallings bok ett viktigt och hoppfullt bidrag i den humanitära debatten.Fd generalsekreterare
Rädda Barnen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!