Nangijala blir fantasivärld på riktigt

Körsbärsträden har blivit en krinolin, Katla reducerats till ett drakhuvud av metall. När Daniel Lind Lagerlöf gör teater av "Bröderna Lejonhjärta" återerövrar han berättelsen från realismens tvångströja.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Kultur och Nöje2009-11-12 04:00
Det blir absolut ingen medeltidsvecka på Stora scenen, konstaterar han. När Daniel Lind Lagerlöf sätter upp Astrid Lindrens klassiker på Stockholms stadsteater har Tengils soldater fått byta hästarna mot cyklar. Realismen är bannlyst, här är det fantasin som regerar, med en del hjälp på traven av scenografen Charles Koroly.
- Jag vill inte göra skuggan av en film, vilket jag tycker att det ofta blir med Astrid Lindgrens berättelser på teaterscenen. Publiken säger: "Åh, det där var nästan som i filmen" och så var det bra därför. Men det tycker jag är helt meningslöst, säger han.
Till vardags jobbar han med just film.
Kanske är det därför som Daniel Lind Lagerlöf är så angelägen om att teatern ska utgå från fantasin, från den tysta överenskommelse som finns mellan skådespelare och publik. Alla vet att detta inte är Körsbärsdalen eller Tengilsborgen, men med fantasins kraft kan vi låtsas att det är det.
- Det som lockar mig är att teater till skillnad från film är lek, även om det är en allvarsam lek. Jag tycker inte om när man försöker skapa äkta illusioner på teaterscenen.

I grund och botten utgår han från sin egen läsning av "Bröderna Lejonhjärta" när han var liten. Som nioåring var han helt övertygad om att berättelsen handlade om en sjuk pojke som fantiserar ihop en egen värld för att minska ångesten inför döden. I Nangijala kan Skorpan bli modig, där kan den sjuklige lille pojken bli hjälten som räddar sin storebror.
- Jag var säker på att det var det boken handlade om, att det uttryckligen stod så i texten. Sedan har jag pratat med folk om det under åren och alla har sagt "Nej, men Nangijala finns ju". Men om Nangijala finns är det en jätteliten historia, det stora med den är att det är en pojke som skapar den här världen.

När Daniel Lind Lagerlöf läste om sagan för sin egen dotter för några år sedan insåg han att texten inte var så kristallklar som han trott.
- Jag har helt enkelt läst fel - eller rätt. Men det kanske är det som gör en klassiker, att man kan tolka den på många olika sätt.
För Daniel Lind Lagerlöf handlar "Bröderna Lejonhjärta" om att lära sig hantera rädslan inför döden, men också om mod och broderskap.
Han tycker att det är stor humor när Sverigedemokraterna försöker annektera Astrid Lindgrens sagor i sin partipolitik.
- Är det något man tänker på när det gäller dem är det väl stöveltrampet från Tengilssoldaterna, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!