När solen gått i moln

Gotland just nu har besökt Naturum på Vamlingbo prästgård för att lukta på vildväxande backtimjan, titta på bikupor och få en unik inblick i fågelungars liv i holken. Något som passar alla åldrar - i alla väder.

Foto: Erik Ardelius

Kultur och Nöje2011-06-23 00:00

På det meterhöga runda bordet inne på Naturum ligger en gosedjursigelkott fastsatt på en leksaksbil. Den är ett spår från en av förra årets utställningar med radiostyrda igelkottar. I år blir det något nytt. Det blir radiostyrda rabbisar. Kaniner på hjul.

- Det brukar gå hem bland barnen, säger Urban Westerlind, som jobbar på Naturum.

Holk-tv
Ovanför bordet sitter en TV-skärm med tre ganska unika kanaler, tyvärr inget man kan pejla in hemifrån. På den första kanalen är det nästintill kolsvart, förutom något grumligt som rör sig i mitten. På nästa kanal förstår man direkt vad det handlar om. Sändningen kommer från tre fågelholkar som sitter utanför Naturum. På bilden syns tydligt Gotlands landskapsfågel, en halsbandsflugsnappare, som ruvar i ett litet bo av torrt gräs. När fågelhonan sticker iväg för att äta blottlägger hon sex nykläckta fågelungar.

Fjädertapp
- Man ser hur de växer varje dag. Om 14 till 17 dagar kommer de att kunna flyga. Och i år är det första året vi har häckning i alla holkarna, säger Urban Westerlind.

I den tredje holken ruvar en talgoxe i ett tomt bo. Urban Westerlinds kollega Ann Nilsson tittar förundrat på skärmen.

- Kan det inte vara så att ungarna ligger gömda under, frågar hon.

Eftersom fågelhonan inte vill ha något mellan sig och fågelungarna så tror Urban Westerlind inte det.

- Nä, jag tror till och med att fågelhonan tappar fjädrarna på magen för att hon vill ha ungarna så nära som möjligt, säger han.

Längre bort i det avlånga huset fortsätter "Porten till naturen" som Naturvårdsverket kallar Naturum. Det är de som ställer kraven som måste uppfyllas för att de ska få kalla sig Naturum. Anläggningen har som uppgift att informera och inspirera besökare till att komma ut i naturen.

Hus med intryck
Hela huset är utformat så att man ska kunna lukta, läsa, lyssna. Trycka och testa. Därför finns det något att göra för alla åldrar. När Gotland just nu tittar in är det bara ett par pensionärer på besök, vilka försiktigt strövar runt i byggnaden. Men annars får Naturum ofta besök av allt från förskoleklasser till gymnasieelever och barnfamiljer.

- Syftet är att väcka ett intresse för naturen. Egentligen borde alla som besöker Gotland komma till Naturum, så man får ett större utbyte när man sen är ute i naturen på riktigt, säger Urban Westerlind, som är utbildad biolog.

På ett visningsbord kan man leka "Men vad är det som luktar?", gissa djurbajs i "Vem är skyldig" där man ska försöka förstå vad ejdern, hästen och kaninen lämnar efter sig. Och längst bort från kassan, under en uppstoppad kungsörn, kan man slå sig ned i ett par röda soffor och lyssna på fågelsång från en kvittterjukebox.

Bi-restaurang
På övervåningen har Donnergymnasiet återigen en utställning. Den handlar bland annat om skogen, eftersom FN har utlyst 2011 till det internationella skogsåret. Man kommer att kunna se knoppar brista på uppsatta bildskärmar, och titta på panoramabilder från Stora Karlsö

- Det kommer även att finnas en pysselhörna för barn på övervåningen där de kan klippa till löv och hänga upp i taket, säger Urban Westerlind.

På baksidan av Naturum har en student från ekologiprogrammet på Högskolan på Gotland byggt en hotell- och restauranganläggning för vildbin. Där finns också en honungsdoftande bikupa med glastak och glasväggar, så att man kan se in i kupan utan att svärmas av bin. I Sverige finns 250 olika arter av bin, och på Gotland finns det över 200. Hur många kan du?

Naturum Vamlingbo Prästgård, 623 31 Gotland

0498-20 26 99

Öppettider: Alla
dagar:11-17 (midsommar stängt)

Kostnad: gratis

Guidade turer för 1-15 personer, varje dag klockan 14.00

Fågelungarna i en av fågelholkarna beräknas vara flygfärdiga till midsommarhelgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!