Natasha Andersson lever för barnen
Läger som delvis finansieras genom försäljning av hennes tavlor. Fram till den 15 maj kan hennes verk beskådas på Missionskyrkan i Visby.
Förra gången Natasha Andersson ställde ut i Visby sålde hon för 41 000 kronor. Det var 1991 och tack vare pengarna kunde en grupp barn från Tjernobyl komma till lägret.
Den här gången, 14 år och tretton sommarläger senare, ska intäkterna hjälpa polska barn till Natasha Anderssons sommarläger.
- Tavlorna kostar 700 kronor styck. För det kan ett barn åka båt till Sverige med mat och sovplats.
Utställningen domineras av en serie färgsprakande tavlor föreställande kor.
- Kon är ett så viktigt djur som ger oss mjölk. Jag målade en och det var så roligt att jag målade två till. Sedan beställde jag 200 ramar för 10 000 kronor så nu måste jag måla, skrattar 68-åringen.
*
Claude Monet är hennes stora förebild inom konsten. Det var med hjälp av en bok om den franske impressionisten hon hittade sin stil.
Natasha Andersson berättar att hon klev in på ett galleri 1982 och frågade om man måste vara död för att sälja konst. Galleriägaren undrade vad hon målade. Natasha Andersson, som bara gått in och frågat på chans, hade inte målat en enda tavla. Svaret blev ändå: jag målar allt.
Galleristen bad henne måla tre tavlor och visa honom. Natasha Anderssons läste den nämnda boken om Monet och målade tre tavlor. Mannen på galleriet gillade dem och bad henne måla 60 tavlor åt honom. Nybörjaren fick en liten chock men tog sig an utmaning och målade 72 tavlor, varav 48 blev sålda.
Det säger mycket om Natasha Andersson. Hon har en enorm energi och brinner - brinner! - verkligen för de fattiga barnen.
- Jag kan vara uppe och måla till halv sju, sen sover jag lite och går upp och målar igen, säger hon.
Energin får Natasha Andersson från arbetet med barnen.
- Barnen ger mig verkligen energi, säger hon och lutar sig fram:
- Jag älskar dem så mycket.
*
I sommar tar hon emot fyra grupper om 25 barn. Varje grupp bor hos henne i tre veckor. De äter Natasha Anderssons hemlagade mat, åker på utflykter och de som behöver får proteser. Och alla får kärlek. I massor.
Hon och maken Leif Andersson bor till vardags i Täby. Men på somrarna flyttar Natasha Andersson ut till gården strax utanför Knutby (ingen koppling till den kontroversiella församlingen, kanske bör tilläggas nu för tiden). Leif Andersson hjälper till varje lördag, när han är ledig från byggfirman han driver.
Där odlar hon potatis, lök och morötter. Hon har kalkoner och kor. Natasha Andersson äger dessutom en fantastisk förmåga att övertyga företag att donera varor till hennes sommarläger. Så varje sommar får hon rejäla sändningar bröd och makaroner, helt gratis.
Natasha Anderssons uppväxt under andra världskriget är orsaken till att hon känner så starkt för fattiga och sjuka barn.
- Jag satt fem år i ett tyskt arbetsläger. Vi var så hungriga och jag var jättesjuk i tyfus.
I arbetslägret blev hon svårt slagen och hennes vänstra arm fick permanenta skador.
*
- Livet var jättehårt, det öppnade mina ögon för mänskligt lidande. Sedan jag kom till Sverige 1962 har jag levt för barnen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!