Jag måste medge att stjärnmaskar och slemmaskar är två djurgrupper som jag aldrig hört talas om tidigare. Inte förrän Nationalnyckeln till Sveriges fauna och flora gav ut ett praktfullt bokverk om just dessa två, icke alls besläktade havslevande djurgrupper.
De har dock det gemensamt att de är marina varelser som påträffas på västkusten. Och bland dessa stjärnmaskar och slemmaskar, döljer sig faktiskt världens längsta djur! Sant!
Det är slemmasken med det passande namnet långsnöre som har en fantastisk förmåga att sträcka på sig. Den blir då visserligen väldigt, väldigt tunn. Men längden imponerar. Slemmasken kan bli 50 meter vilket är världsrekord! Bokens omslag pryds för övrigt av ett utsträckt ringlande exemplar av långsnöre.
Spännande namn, förresten och det finns fler märkliga namn vars ursprung man kan fundera lite på. Rent språkligt alltså.
Eller vad sägs om laxrosa praktnemertin, större julklappsmask, russinsnöre, apelsinstump, lerknut eller rosenmun!
De här djurgrupperna är inte kända av så många - plats därför i denna text för den näst senaste boken i den påkostade utgivningen, den som handlar om ryggsträngsdjur, lansettfiskar och broskfiskar.
Här återfinns nämligen djur som vi är mer bekanta med som hajar och rockor men också aningen mer okända arter som tillhör släktet sjöpungar.
Bokprojektet som är landets största genom tiderna och med en planerad utgivning av 100 verk, tar upp och beskriver precis alla arter som påträffats i vår natur. Dit hör arter och familjer som är totalt okända för en majoritet av svenska folket, men det är också arter vars existens och livsformer intresserar andra desto mer. Familjen Corellidae, till exempel, vem hade hört talas om den före bokens utgivning? Alltså familjen som omfattar 40 arter och som på svenska heter högermagade sjöpungar.
Bokens andra hälft handlar om fiskar. Här beskrivs också utförligt evolutionen, hur årmiljoner av utveckling format det vi i dag kallar fiskar och andra stora djurgrupper med ryggrad. Det finns fler än 31 000 fiskarter i världen, också här finns ett stort antal vars existens många blir medvetna om genom att plöja i denna Nationalnyckel.
Maskar och sjupungar i all ära, nu börjar bokserien handla om djur som vi känner till eller hört talas om. Min gissning är att utgivningen i och med detta också kommer att nå fler läsare och läsargrupper. Själv fastnade jag direkt för artbeskrivningen av brugd, särskilt som jag sett en livs levande i norska havet för ett antal år sedan. Denna hajart kan bli 12 meter lång men är ofarlig för människan. Brugden lever av plankton som den filtrerar genom sitt enorma gap. Brugden har sin flytkraft, berättas det, i sin stora oljerika lever som utgör 25 procent av djurets kroppsvikt!
Artdatabanken och Sveriges lantbruksuniversitet fortsätter oförtrutet att ge ut dessa imponerande bokverk.