Motiven är hämtade från naturen, ofta fåglar, som han har ett rent passionerat förhållande till.
Det regnade inte på Stora Karlsö i söndags, och de besökare som chansat på bättre väder där än på storön drog en vinstlott. För de fick, förutom guideturen, också möjlighet att vara med på vernissagen där Johannes Nevala presenterades och själv fick förklara sin konst.
Lennart Lindgren, karlsösutställningarnas "pappa", menade att Nevala är en "lyriker som kan förmedla stämningar", såväl i målningar som i texter. Han har nyligen också gett ut en bok "Strandland", med såväl bilder som ackompanjerande textprosa.
På väggarna i karlsörestaurangen hänger nu ett antal verk med motiv från ön. Några större oljemålningar, där framför allt den med kärrsnäppor imponerar, ljuset bär målningen ut från väggen.
Där hänger också akvareller av ejder, roskarl och tordmular och en underbar skata, just så finurligt skildrad som jag inbillar mig att hon är i verkligheten.
Trägen besökare
Nevala har också med några gicleetryck av akvareller, vilket är en sorts konstnärlig digital tryckteknik, som ger ett resultat liknande litografier. Två grafiska svart-vita verk kompletterar de andra tavlorna.
Alla de fåglar som hänger här kan besökare med tur också få uppleva på Stora Karlsö. Nevala har varit en trägen besökare på ön, särskilt sedan han fick förfrågan om att ställa ut, för ett år sedan. Alla målningarna, i ganska traditionellt utförande, är gjorda för just denna utställning.
- Det blev mycket grönt i den här utställningen, konstaterar han något självkritiskt, för han har senare försökt balansera, bryta den färgen med blått i andra verk. Särskilt då i oljorna med grisslorna.
Att det blev grönt hänger ihop med den allra första tavlan han gjorde i denna utställning, en oljemålning med tordmular. De har en bakgrund med en hel del grönt, som kom att prägla även de följande verken. Det är också uppfriskande med färgglada bakgrunder till sjöfåglar som mest rör sig bland blått och grått.
Debuterade på Gotland
Johannes Nevala bor med sin gotländska hustru Charlotte och dottern Vilma i Stenkumla där han har galleri och ateljé.
Han är född i Finland så modersmålet är finska. Men eftersom han växte upp i Sverige har han också självklart svenskan.
Han hade alltid tillgång till staffli och olja i hemmet. Efter studier i biologi i Lund flyttade han och Charlotte till Gotland för 20 år sedan och det var här han debuterade som konstnär 1993, i Visby.
- Jag fick bra respons, så det var bara att fortsätta.
De följande åren lärde han sig allt mer om olika tekniker och efter 1998 har Johannes Nevala ställt ut flera gånger varje år, både hemma och i utlandet. Särskilt i USA, England och Holland har man fått njuta av hans fåglar.
Tänjer gränserna
Men om två veckor är det dags för ett riktigt mandomsprov, då ställer Nevala ut i Jakobstad, där släkten finns.
- I den utställningen försöker jag också tänja gränserna i mitt konstnärskap, hur man kan gestalta fåglar. Det blir en blandning av traditionella och moderna uttryck. Jag tror att besökarna kommer att bli överraskade.
Han tycker det ska bli spännande att ställa ut i Finland, hela 450 kvadratmeter ska fyllas och han har jobbat intensivt med utställningen.
Efter den ska han medverka med ett verk, en blåmes, i USA-utställningen Birds of Art, där hundra konstnärer från hela världen är representerade. Hans målning har av en jury valts ut bland tusen anmälda.
Inte så konstigt kanske att Johannes Nevala är lite trött. Men har han precis återvänt efter ett besök på Irland, där hans äldsta dotter Annie arbetar, och då blev han oerhört inspirerad av naturen där. Igen.
- Men nästa år måste bli lugnare.
Frågan är om han själv tror på det. Nu väntar också snart Öppna ateljéer och han vill ju ha något att visa hemma också.