"Ni har fått en vacker byggnad"
Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth, som i går besökte Visby för att inviga Riksantikvarieämbetets nya lokaler, var mycket imponerad av både det nya huset med sina ändamålsenliga lokaler och den verksamhet som riksantikvarie Inger Liliequist presenterade i de nya lokalerna.
Entreprenärer och byggherren Ian Hartcourt, dagen till ära klädd i hemlandets nationaldräkt kilt, tillsammans med kommunalrådet Eva Nypelius, kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth och Riksutställningars chef Martina Kaplan lyssnar när Riksantikvarien berättar om den kommande verksamheten.
Foto: Bengan Zettergren
Under invigningen fick hon även höra ett helt nytt och specialkomponerat stycke, spelat på alldeles speciella instrument, av den för detta ändamål sammansatta gruppen Johan E Andersson Orkester.
Kompositören och musikern Johan E Andersson hade komponerat en "Symfoni till huset" och tillsammans med musikerna Nils Personne och Leif Jordansson spelade de på instrument som glasmarimba, ventilationsrör och rörklockor. Alla instrumenten nytillverkade av sådant som blivit över vid bygget. Sång till musiken framfördes av Annika Göran Rodell som också fungerade som invigningens moderator och den som släppte fram de olika hyllningstalarna.
*
Men redan utomhus möttes alla invigningsgästerna av det konstverk som numera är placerat utanför den gemensamma ingången till Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar - Juri Markkulas skulptur "Troja".
Statens konstråd utlyste en tävling och Juri Markkulas skulptur, som blev det vinnande bidraget, består av en sjöcontainer som renoverats, galvaniserats och lackats med olika nyanser av kameleontfärg.
- Containern passar bra med tanke på verksamheterna i huset och det är tacksamt att utnyttja containerns reliefer, säger konstnären om sitt verk.
Konstnären och alla andra gäster fick sedan inta Riksantikvarieämbetets entréhall och lokaler på den granrisbeströdda gången.
*
I det korta invigningstalet berörde kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth sin egen inställning till utlokaliseringen av de båda statliga verken när det begav sig 2005.
- Då var jag motståndare till utlokaliseringen men när väl beslutet var fattat måste man sätta en punkt, gå vidare och se framåt. Det nya huset som nu ska invigas bjuder på enorma möjligheter att vårda och bevara vårt kulturarv, menade Lena Adelsohn-Liljeroth.
- Kulturarvet är prioriterat av regeringen, sa hon, och kulturarvet är våra rötter. Det handlar om kunskaper man behöver för att utvecklas som människa.
*
Tidigare på dagen fick hon frågan om det varit värt pengarna, mödan och resan till Gotland och hon svarar ganska avvaktande:
- Verksamheten har ju bara startat, men i samma ögonblick som beslutet blev verklighet så har det varit riktning framåt som gällt, svarade Lena Adelsohn-Liljeroth.
När det gäller den pågående debatten om den framtida kulturpolitiken och den pågående kulturutredningen ger hon inte den massiva kritiken rätt.
- Det har ingalunda varit tyst, som många kulturarbetare inklusive Skuggutredningen påstått, det var regeringen som satte fart på debatten och vi välkomnar alla förslag som kommer utifrån och kan berika kulturutredningen, även de förslag som fötts på Gotland om att skapa ett procentmål för kulturbudgeten, menade Lena Adelsohn-Liljeroth.
Kulturministern avslutade sitt invigningstal med orden "lycka till", och ni har fått en vacker byggnad!
*
Det var en mycket glad riksantikvarie Inger Liliequist som välkomna alla medarbetarna till lokalerna.
- En historisk dag för Riksantikvarieämbetet som om 22 år fyller 400, sa hon, vår historia är lång och uthålligheten stor.
Hon uttryckte sin tacksamhet för den vackra byggnaden som uppmuntrar till inspiration och kreativitet.
Just nu arbetar 80 RAÄ:are i lokalerna, en siffra som kommer att utökas till cirka 120. Det är alltså den administrativa enheten, förvaltningsavdelningen och informationsavdelningen som flyttat till Gotland.
- Men huvudsätet kommer även fortsättningsvis att vara Stockholm där biblioteken och arkiven sysselsätter lika många personer.
Till detta har Riksantikvarieämbetet sex arkeologkontor runt om i landet som sysselsätter cirka 140 arkeologer.
*
Även för landshövding Marianne Samuelsson var detta en glädjens dag när hon fick ta del av byggnadens inre. Då 2004, när 600 jobb skulle bort inom försvaret var det kärvt, men hon kompletterade dåvarande regeringens lista över tänkbara verk som ersättning för jobben.
- Riksantikvarieämbetet var tydligast och det passade med öläget och den gotländska kompetensen.
Även för kommunalrådet Eva Nypelius var detta en positiv dag. Hon tyckte det var en naturlig utlokalisering med det stora kulturarv som Gotland bär på.
- Vi har fått många hemvändare, som nu fått chansen att flytta tillbaka, och vi välkomnar de som valde att flytta med och bosätta sig på ön, sa Eva Nypelius.
- En kreativ verksamhet i ett kreativt hus, passar väl in i det gotländska samhället.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!