Nio rum för konst

I år är Hau galleris sommarutställning uppdelad i nio olika rum. Temat i år är "Rum för...". Vilket är ett väldigt brett tema, speglat i de vitt skilda angreppssätt som de deltagande konstnärerna valt.

Glaskronan. Formgiven av Sven-Åke Carlsson i venetiansk glasteknik.

Glaskronan. Formgiven av Sven-Åke Carlsson i venetiansk glasteknik.

Foto: Tobias Wallström

Kultur och Nöje2012-07-30 04:00

 GA besöker galleriet en varm sommardag och Lena Nilsson Wärff ger oss en rundtur bland de olika rummen i den intressanta och fyndiga utställningen.

Göran Wärff har som glaskonstnär arbetat för Kosta Boda sedan 1964. Han arbetar mycket med ljusets spel och optiska fenomen i sina kreationer.

I Hau galleri visar han glasinstallationer och glasobjekt som han formgett. Bland annat en kollektion utformad som en hyllning till Carl von Linné, som gästade Hau gård under sin gotländska resa.

Nytt för i år är "Rum för barn", en praktisk avdelning för småbarnsföräldrar som vill få lite tid över för att uppleva utställningen. Här kan barnen koppla av med att teckna eller läsa barnböcker. Här finns också en snygg designmöbel för barn, stolen "Pinocchio" designad av Mats Theselius.

Konstgruppen Kontor kontur består av tre kvinnor i Göteborg, systrarna Eva Enander och My Erwander samt Emilia Wärff, den senare dotter till Göran och Lena. Gruppen har på sistone formgett ett vårdrum på Drottning Silvias barnsjukhus och även deras utställning i Hau har fokus på barn.

I "Rum för platsen" har de tagit ut svängarna i tanken på vad ett rum kan vara för något och resultatet är en serie med tält, tipis eller kanske vindskydd.

- När jag berättade om temat för dem så funderade de över vad man kunde göra av begreppen rum och plats. Tältformen är ett slags ursprungligt rum, en miljö som känns skyddad när man är barn, säger Lena Nilsson Wärff.

Mylla Ek är en designer som arbetar mycket med japansk inspiration. Till avdelningen "Rum för kiimo" har hon gjort vändbara plagg som liknar japanska kimonos och som här visas för första gången.

Plaggen är gjorda i tyger som Mylla Ek funnit under sina resor i Asien.

- Jag tycker de är rätt kul. Ena sidan är mörk och mer formell, den kan man ha på jobbet. Om man ska vidare till en fest på kvällen så vänder man bara på den så får man fram den färgglada sidan, säger Lena Nilsson Wärff.

Till "Rum för mattor" har Lena Nilsson Wärff själv bidragit med handvävda mattor i anatolisk ull. Mattorna är vävda med en teknik som kallas kilim, en traditionell teknik som används i den turkiska regionen Anatolien.

- Jag åker ofta till Turkiet och jag har inspirerats mycket av de mattor jag sett där. Kilim är en sorts mönstervävning. Det blir mycket liv i ytan, inte så platt som vid vanlig vävning, säger hon och visar med handen över mattornas yta.

Ett av de mest imponerande verken i utställningen är Sven-Åke Carlssons "Glaskrona", en blåskimrande ljuskrona formgiven i venetiansk glastradition. Han bor och arbetar i Kosta Boda och gästar Hau galleri för första gången.

Göran Wärffs mor Inga Wärff får avsluta utställningen med elevarbeten som hon tillverkat under sin utbildning på Handarbetets vänners skola. En passande avrundning för en utställning som kombinerar inspiration från det förgångna med moderna tekniker och idéer.

Utställningen pågår fram till den 12 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!