Norge - Gotland - Afrika
En ökänd gotlandshistoriker, en kriminalpolis och en som blev riktigt nyfiken. Ja, det finns olika slags föreläsare.
Foto: Tobias Wallström
"Gutasagan och S:t Olof"
Ute på S:t Olofsholm i Hellvi, ska Calle Brobäck kåsera kring Olav III Haraldsson (kung av Norge år 1015-1028), som efter sin död blev Olav den helige. Det var där på holmen som Olof enligt sägen klev iland under en resa mot Ryssland.
- Vi har många sägner på Gotland, som är knutna till Olof eller Olav. Enligt Gutasagan kom han till Gotland och kristnade ön.
Olav den helige finns avbildad i olika kyrkor, med en krona på huvudet och en yxa i handen. Under fötterna har han ofta en liggande gestalt. I Hejnum kyrka har han till och med vingar på ryggen.
Det finns också en pilgrimsled mellan S:t Olofsholm och Visby, utmärkt med Olavskorset.
Förutom Olav den helige ska Calle Brobäck även berätta lite om sägnerna kring Tjelvar, som fick Gotland att bli en "fast" ö, (innan dess sjönk nämligen ön varje natt ned i vattnet) och Avair Strabain, som ska ha bidragit till att Gotland blev en del av Svea rike.
"Bakom lyckta dörrar"
Det är kvinnoår i år och museigården Kattlunds i Grötlingbo, uppmärksammar det genom att bland annat bjuda in olika föreläsare. En av dem är kriminalpolis Helena Kattlunds. Hennes föreläsning heter Bakom lyckta dörrar, vilket syftar på brott riktat mot kvinnor i hemmet. Till exempel misshandel och andra relationsbrott.
Helena Kattlunds har varit polis i 36 år och har genom åren mött ett antal kvinnoöden.
- Jag ska berätta utifrån mina egna erfarenheter så det är inga vetenskapliga undersökningar som ska presenteras. Efter att ha varit polis så länge så har jag lite att ösa ur.
Det kanske inte låter som en sommarföreläsning man letar efter under sin semester.
- Det är kvinnoår i år och då ska man ha olika perspektiv. Bara för att det är sommar måste det inte alltid vara så trevligt. Vi måste hjälpas åt lite. Det är inte enkelt här i världen, säger Helena Kattlunds.
Hennes efternamn väcker förmodligen nyfikenhet eftersom föreläsningen är just på Kattlunds. Det härrör från den aktuella museigården där Helena Kattlunds farfar föddes. Han flyttade senare därifrån till en annan gård som var utskiftad från museigården.
"Med nyfikenheten som reskamrat"
Amanda Heijbel berättar om sina upplevelser och visar bilder från sin fem månader långa resa genom fem länder i Östafrika, ensam.
- Det var helt fantastiskt. Jag trivdes jättebra med det. Jag träffade så många fantastiska personer på vägen. Det var väldigt skönt att jag aldrig behövde anpassa mig till någon annan.
Provokation
Den då nittonåriga Amanda Heijbel fick starka reaktioner när hon började planera sin resa.
- En del blev upprörda, andra blev inspirerade. Många blev provocerade och sa att "du kan inte resa ensam, du kommer bli mördad, du kommer bli våldtagen" och jag förstod inte var problemet låg för jag kände inte själv någon oro över det.
Temat i föredraget är att man ska möjliggöra och förverkliga drömmar utan att sätta upp hinder framför sig. Att precis vad som helst är möjligt.
Gutasagan och S:t Olof
Kapellet på S:t Olofsholm i Hellvi, 30 juli kl 18:00, entré 50 kr
Med nyfikenheten som reskamrat
Östergarns hembygdsgård, Katthammarsvik, 3 augusti kl 19:30, entré 50 kr
Bakom lyckta dörrar
Kattlunds i Grötlingbo, 4 augusti kl 19:00, entré 60 kr
Kapellet på S:t Olofsholm i Hellvi, 30 juli kl 18:00, entré 50 kr
Med nyfikenheten som reskamrat
Östergarns hembygdsgård, Katthammarsvik, 3 augusti kl 19:30, entré 50 kr
Bakom lyckta dörrar
Kattlunds i Grötlingbo, 4 augusti kl 19:00, entré 60 kr
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!