Nu blir visionen verklighet
En vision håller på att bli verklighet när Lars Jonsson drar in med sina konstverk i Vamlingbo prästgård.I morgon slår han upp portarna för sitt "Museum Lars Jonsson".Och de andra verksamheterna som ska fylla prästgården och bygden med liv är på gång. I trädgården spirar det redan.
Det har gått ett år sedan Heligholm Utvecklings AB köpte prästgården av det pastorat som befarade att fastighetens underhåll skulle urholka kyrkans ekonomi.
Bolaget, som har ett 170-tal aktieägare bland fast bosatta och sommarboende på Storsudret, ville att prästgården skulle leva kvar och vara öppen som ett centrum i bygden. Idéerna om vad man ska använda prästgården till har varit och är fortfarande många, men man ett rejält kliv från vision till verklighet när konstnären Lars Jonsson i morgon slår upp portarna för sitt "Museum Lars Jonsson".
Lars Jonsson hyr hela prästgårdsbyggnaden och museet inrättas på övervåningen här. På nedervåningen har han en butik med försäljning av egna böcker, litografier och annat och prästgårdsköket har Jonsson, i sin tur, hyrt ut till Lissy Noe och Marie Stålberg som ska servera hembakt och lätta luncher i prästgårdens trädgård.
I samma trädgård har Malin Löfstrand och Mats Ahlberg från Rosendahls trädgårdar anlagt örtagård, rabatter och en vacker köksträdgård som med sina snörräta rader av frösådd ska bli en njutning för ögat.
Och samtidigt som allt detta öppnas för allmänheten, så drar man igång ombyggnaden av den södra prästgårdsladugården där Naturvårdsverket ska inrätta det Naturrum som kommer att invigas nästa vår.
Jan Larsson som är styrelseordförande i Heligholms Utvecklings AB myser när han ser hur prästgården sjuder av aktivitet dagarna innan den stora öppningsdagen. Han har ett intensivt år bakom sig och nu syns resultaten på alla håll. Och stolt är han också över att ha den världsberömde fågelkonstnären som hyresgäst i huset.
Lars Jonsson själv håller som bäst på att dra in med sina morkullor, måsar och skärfläckor till den nymålade och uppfräschade övervåningen. Ingen tavla har ännu har funnit sin plats, de står i travade intill varandra längsmed golvlisterna. Men redan i detta flyttstök kan bilderna fylla hela våningen med den jonssonska närhet, skärpa och stämning som inte bara gjort honom till en världskänd naturmålare, utan också exempelvis hedersdoktor vid Uppsala universitet.
Medan han funderar över hur denna första hängning ska utformas vill han förklara hur det kom sig att han - en alldeles levande konstnär nu öppnar ett museum med sin egen konst.
Lars Jonsson har länge varit på jakt efter en plats där han kan visa en konstsamling permanent. Dessutom har han med åren börjat inse vikten av att hitta en plats där han kan samla sin bildvärld och det arv han lämnar efter sig i form av skissböcker och anteckningar som han producerat under årens lopp. Lagret hemma i Hamra är överfullt och inte särskilt tillgängligt för intresserade. Under sina färder på Sudret har han därför spanat efter lador och andra lokaler som skulle kunna byggas om till utställningslokaler, men när han fick denna förfrågan från Vamlingbo prästgård och så var saken snart klar.
Men vad skulle hans utställning heta?
"Museum Lars Jonsson...", jag tyckte först att det lät som om jag höll på att bygga upp ett mausoleum, säger Lars och skrattar.
Men sedan han läst betydelsen av ordet "museum" i ett lexikon kunde han förlika sig med namnet:
Ett museum är ju en insitution som systematiskt samlar föremål och bedriver viss forskning. Och det är ju vad jag gör!
Medan vi talar snor Lars Jonsson runt bland konstverken i det rum som ska kretsa kring temat i en av hans böcker, "En dag i maj". Lars har köpt tillbaka några av dessa konstverk från sina ägare för att kunna visa dem här på utställningen.
Andra teman kan exempelvis bli sviter med skisser som beskriver tillkomsten av Lars Jonssons målningar eller sviter som behöver hänga ihop för att de tillsammans skapar den stämning som finns i ett aprilljus. Lars Jonsson har många idéer, de som inte förverkligas till morgondagens vernissage kan komma längre fram. "Museum Lars Jonsson" ska vara föränderligt och också innehålla ett visst mått av färskvaror:
Som konstnär vill jag ju kommunicera och det kommer jag att få möjlighet till här. Gör någonting som jag inte riktigt vet var jag ska visa, så kan jag visa det här. Direkt.
Den fysiska närheten till den natur som Lars Jonsson så gärna lånar sina motiv ifrån är också viktig för honom:
Jag har hämtat så mycket från marken här ute. Jag tycker att det är roligt att kunna vända på det, förklarar han.
Museum Lars Jonsson är ännu bara i sin linda. Tanken är att det med tiden ska flytta ut från prästgårdens huvudbyggnad och inrymmas i den konsthall som man på sikt vill bygga här vid prästgården.
Det finns många skäl till att bygga nytt. Större yta, förstås, men också bättre möjligheter att göra verken tillgängliga och skydda dem. Att bygga in hissar och klimatanläggningar i 1700-talsprästgården känns inte så lockande för någon av parterna. Dessutom kommer en separat konsthall göra själva prästgården mer tillgänglig för bygdens sammankomster.
Heligholmens Utvecklings AB har redan varit i kontakt med de antikvariska myndigheterna om saken och det verkar finnas möjligheter att kunna bygga nytt.
Då kan det bli aktuellt med en nyemission. Det finns redan en stor efterfrågan på en sådan, berättar Jan Larsson.
Oljemålningen "Fiskmås och stenar" från 1987 är en av de verk som har en given plats i utställningen. Lars jobbade intensivt med närvaron och ljuset i målningen och den kom att betyda mycket för honom.
Jan Larsson som är styrelseordförande i Heligholms Utvecklings AB är nöjd med vad man lyckats bygga upp under ett år i prästgården. Jan bor tvärsöver vägen och engagerar sig i frågan för bygdens skull.
Lars Jonsson flyttar in. Det är full snurr och flyttstök i Vamlingbo prästgård inför morgondagens vernissage. Sedan kommer Museum Lars Jonsson att hålla öppet varje dag ända fram i september.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!