Nu drar Goy från Gotland

Kultur och Nöje2006-09-29 06:00
Goy Lundström lägger ner Garda textil & keramik och flyttar från Gotland. På fastlandet väntar en nystart i livet. Vid Högbo bruk utanför Sandviken öppnar han Goy designe IEG.
- IEG står för inflyttad en gotlänning, säger Goy.
Humorn, finurligheten och idérikedomen tar han med sig från ön där han föddes för 59 år sedan.

Garda textil & keramik är något av ett begrepp sedan 1978 då Goy och Karin Lundström öppnade den första utställningen vid Autsarve.
Vid gården med murar som stått sedan 1100-talet, tillbyggda på 1600-talet och med den moderna övre våningen från 1700-talet har familjeföretaget därefter utvecklats.
Specialiteter har varit textil och keramik med konst och hantverk i olika tekniker.
- Vi fick köpa rätten till Mattias Fishers formgivning när han hade gått bort och har sedan hållit igång under alla år med helt egen produktion. Jag har gjort formarna till de gjutna föremålen i keramik medan Karin, som gick bort för två år sedan, framför allt ägnade sig åt textil med vävda produkter, skinnhantverk och sidenmåleri.

Textil, pälsskinn och keramik har varit grunden i verksamheten med ett svart bagghuvud mot grön botten som kännemärke.
Med en gigantisk maskin har ullvävar beretts i textilverkstaden. Den unika ruggen där beredningen sker traditionellt med naturliga kardborrar är numera såld till en ung textilare på ön.
- Nu slår jag igen och det känns lite som en institution som upphör, säger Goy.
Han kommer från Klintehamn och gick 17 år gammal till sjöss där han träffade sin maka. Paret gick i land och 1974 köpte de Autsarve, en avstyckad magnifik byggnad som en gång i tiden hörde till en av de rikaste gårdarna på Gotland.

I sitt nya företag satsar Goy Lundström på i första hand pallar i trä med sitsar klädda med gotländska lammskinn. Med till Högbro bruk tar han också ugnen för keramik.
Där, i den gamla bruksmiljön, skapar han sin nya verksamhet i en rödmålad 1700-talslänga.
- Miljön vid Högbo är spännande med konferenshotell i centrum. Det betyder verksamhet och gäster året runt, något som saknas på Gotland. Turistnäringen pratar om 365 dagar Gotland. Jag tycker att man kan stryka siffran 5. 36 dagar är mer med sanningen överensstämmande.

Goy Lundström pekar på allt starkare säsongvariationer för besöksnäringen på Gotland.
Han slår fast att gotlandsturismen numera är snabb och hetsig.
Att besökarna kommer till ön för ett par bråda dagar och de som söker sig ut på den gotländska landsbygden har numera bråttom och sällan tid för ett återbesök.
- Klart är, säger han, att folk inte kommer till ön om ingenting är öppet här. Å andra sidan kan man inte hålla öppet om ingen kommer. Det är en ond cirkel och att bryta trenden att Gotland stänger efter 20 augusti är inte lätt. Så är det inte i Hälsingland. I alla fall inte vid Högbo bruk. Där är det öppet året om och det är naturligtvis bra för turistnäringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!