Nu fattar alla hans storhet

Det har alltid varit tal om ett museum i Lars Gullins barndomshem. - Lasse Gullin är världskändis och vi ville rädda den här miljön och födelseplatsen. I sin egen socken blir man ju aldrig känd. Fårö utnyttjar Bergman och vi har Gullin, säger Ove Norragård, ordförande i Sanda hembygdsförening.

Födelsehem. Nu är köpet klart. Världskändisen Lars Gullins hem i Sanda blir museum. Foto: Joel Nilsson

Födelsehem. Nu är köpet klart. Världskändisen Lars Gullins hem i Sanda blir museum. Foto: Joel Nilsson

Foto: Joel Nilsson

Kultur och Nöje2010-07-12 04:00
Den stora gräsplätten utanför det gamla järnvägshuset är vildvuxet och när Gunnel Wallin, kassör i hembygdsföreningen, kommer cyklande över slätten har hon precis betalt penningskillnaden till husets tidigare ägare, EFS-församlingen.
- Nu återstår arbetet, säger hon.
- Inget har hänt innan, eftersom vi inte ägt lokalen. Att bevara detta hus är viktigt, säger Ove.

Lars Gullins far var stins och hela familjen bodde i stationsbyggnaden bredvid järnvägen. Redan vid tre till fyraårs ålder spelade Lars för passagerna på tåget när de åkte mellan Roma - Klinte - Hablingbo.
- Fram och tillbaka åkte han med sitt dragspel. Han hade redan som liten en musikalisk ådra, säger Ove.
- Lars hörde musiken från Sandas dansloge och blev väldigt inspirerad. Dansbanden på logen var mer jazzinspirerad än idag. Dagens dansband låter inte som det gjorde förr.
Vid tolvårsålder flyttade Lars Gullin till Visby, efter att han kommit in på den militära musikkåren på Gotland. Hans musikalisk karriär togt fart och idag är han en av den svenska jazzhistoriens största musiker och kompositörer.
- Han spårade ju ut lite och hade missbruksproblem och det uppskattades inte av socknen, säger Ove.
- Hans storhet förstod man nog inte. Jag har ingen musikalisk begåvning, men när jag hör på radio hör jag när det är en Gullin-låt, säger Maria.

I dag är järnvägen nerlagd sedan över 50 år, men minnet av mannen med barytonsaxen vill socknen bevara. Väntsalen i pappans stationshus är kvar. Den brunmålade biljettluckan likaså. I den bakre delen av EFS-församlings sal såg Lars Gullin dagens första ljus 1928.
Hur utställningen ska se ut är ännu oklart. Men huset kommer renoveras med varsam hand och med många frivilliga.
- Tanken att bygga ett museum för Gullin har funnits sedan den första konserten 1998. På söndag (läs igår) är det trettonde gången vi har konsert i Sanda kyrka, säger Gunnel.

På konserten i kyrkan kommer årets Gullinstipendiat presenteras. Det är Gullinsällskapet som delar ut äran och vinnaren är pianisten och kompositören Bengt Hallberg. Han har varit verksam i den svenska jazzvärlden i nästan 60 år och det är första gången som han spelar offentligt.
Sanda Hembygdsförening kommer att sälja gåvobrev under konserten. Allt från 100 kronor till en valfri summa.
- Det kommer bli en skärmutställning. Kanske musikslingor, fotografier och tevebilder. Men det är platsen som är viktigast, säger Ove.
Sommaröppning nästa år då?
- Det måste vi hoppas på. Tror man inte är det ingen idé och pengar är det minsta problemet. Nu ska vi botanisera i alla sorters fonder och stiftelser, säger Gunnel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!