Nu finns ett arv att förvalta!

Kultur och Nöje2007-07-31 06:00
Ingmar Bergman är ur tiden men för oss gotlänningar i allmänhet och för fåröborna i synnerhet kommer han för lång tid framöver att ha lika stor betydelse som under sin levnad. Ingmar Bergmans storhet och berömmelse visade sig på hans dödsdag vara större än någon väntat.
All världens media hade i går den svenske regissörens bortfälle på förstasidesplats och all världens kulturpersonligheter har också kommenterat hans stora betydelse för scenen och filmen.
De senaste åren blev Fårö, den 113 kvadratkilometer lilla ön i Östersjön med färjeförbindelse med Gotland, hans hem. I färjekön stod han ofta med sin röda Mercedes-jeep för att åka till Bungehallen i Fårösund för att handla. På Fårö och andra sidan sundet var det inget konstigt med det. Några längre resor från sin hemmet gjorde han bara om han blev tvungen. Han blev till slut en äkta "fårögubbe" och huset på Fårö blev hans trygghet.

*
Här hade han lugnet och tryggheten, här hade han skapat vänskapsband och här kunde han i lugn ro och skriva så länge orken varade. Här hittade han sina älskade horisonter, sitt ljus, sin tystnad och sina färger. "Fårö har mera form än färg" sa han en gång i en intervju och lovprisade det lugn som Fårö andades om våren när det klädde om till mjälla sommarfärger.
Ingmar Bergman kom till Fårö med viss skepsis. Han letade inspelningsplatser till Såsom i en spegel och det blev "kärlek vid första ögonkastet." Totalt spelade han in sex spelfilmer och en TV-serie på Fårö, dessutom gjorde han två dokumentärfilmer om ön och dess befolkning: Fårödokument och Fårödokument 1979, som sedan spreds över världen. Så som i en spegel oscarbelönades dessutom det året som bästa icke-engelskspråkiga film. Man kan med fog påstå att Bergmans konstnärskap format bilden av både svenskar och fåröbor utomlands.
I början av sjuttiotalet förverkligade Bergman nästan sina planer att upprätta en egen filmstad på Fårö, men planerna omintetgjordes av skatteaffären som tvingade honom till landsflykt. Men han lät bygga en fullt fungerande ateljé, Chinematograph, där Scener ur ett äktenskap spelades in.

*
Nu gäller det för bland annat Bergmanveckan att förvalta det förtroende- och kulturkapital som organisationen börjat bygga upp. Bergman hade själv välsignat projektet och lite oväntat dök han upp vid invigningen i Fårö kyrka förra sommaren. Det strålade glädje om honom vid besöket.
Veckan har besökts av många kulturpersonligheter och även många av de skådespelare som deltagit i hans filmer. Förra året kom regissören Ang Lee och i år kom Kenneth Branagh och Bibi Andersson. Bergman lade också sin välsignade hand över uppbyggnaden av Kustateljén och här finns möjligheter både för fortsatt produktion och filmutbildningar om korten sköts rätt.
Om Ingmar Bergman anses ha varit före sin tid och att det först nu man ser hela storheten i hans konstnärliga skapande, så är det bara att hoppas detta även gäller Gotlands möjligheter att skapa möjligheter för fortsatt filmproduktion och -utbildning här på ön.
Ingmar Bergman är död - nu gäller det att förvalta hans arv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!