Nu kan ett kulturhus vara med på den politiska agendan

Kultur och Nöje2006-09-28 06:00
När arbetsgruppen för ett Kulturhus för scenkonsten på Gotland i går presenterade sin rapport som nu överlämnas till kommunen så hoppas gruppen att arbetet direkt införlivas i den kommunala agendan. Att det blivit en ny politisk majoritet i kommunen sedan arbetet inleddes och under arbetets gång spelar antagligen mindre roll tror Roxyordförande Göran Björnberg när han igår presenterade rapporten.
Rapporten trycker speciellt på kulturarbetarnas situation där det fattas funktionella repetitionslokaler och scen för musiken, dansen och teatern. Länsteatern behöver större lokaler och för Gotlandsmusiken finns ingen fast scen. När det gäller dansen så finns varken lokaler eller scen.
Vidare vill gruppen synliggöra kulturen genom att skapa något mera än bara ett evenemangshus. Här skall lokalerna utnyttjas under hela dygnet, hela veckan, vilket inte minst är viktigt för ungdomskulturen.
Gruppen trycker också speciellt på hur man kan utnyttja kulturen som viktig regional utvecklingsfaktor och hur man kan skapa synergieffekter med den blivande kongresshallen, Almedalsbiblioteket, BAC och Länsmuseet, samt med hela turistnäringen.
Och det kanske allra viktigaste i nuläget, att det nu finns en gemensam målbild med ett kulturhus på Gotland och att det i förlängningen blir en ekonomiskt god affär.

*
De politiska röster före valet betonade att man måste skapa något som märks utåt, ett häftigt ställe som sticker ut, oavsett var det kommande kulturhuset geografiskt placeras. Det fanns en acceptans för idéen.
- Det kan mycket väl vara realistiskt att ett Kulturhus står färdigt när Visby tar emot Världsmusikdagarna 2009, men då måste frågan rulla på från och med nu, säger Göran Björnberg.
- Kultur- och fritidsnämnden har redan äskat medel för ett gemensamt uppdrag att gå vidare med frågan, så i viss mån finns redan ett kulturhus på den politiska agendan, säger han.
Var ett blivande kulturhus ska placeras har inte arbetsgruppen tagit ställning till, bara att man hoppas på en placering där kulturen och ungdomsgrupperna kan träffas. En central placering för musikgrupper, Kulturskolan och exempelvis Ung Kultur Möts.

*
När det gäller finansieringen har redan röster höjts för OPP, det vill säga Offentligt Privat Partnerskap, och arbetsgruppen har redan haft kontakt med GE Capital som äger mark på A7-området och de har redan uttryckt intresse att bygga om det skapas ett långsiktigt hyresavtal med kommunen.
Naturligtvis finns också andra möjligheter, till exempel Vasallen eller Skanska.
Nu är det alltså upp till kommunens nya politiska ledning att skapa en mötesplats för dans, musik, teater där professionella kan möta amatörer och frilansare. Ett ställe där institutioner möter adepter och där det finns möjligheter till fortbildning och framför allt där utövare kan möta sin publik.
I arbetsgruppen har deltagit representanter från kulturföreningen Roxy, Länsteatern, Gotlandsmusiken, Gotlands dansutbildningar, chefen på kommunens kulturavdelning, dans- och musikkonsulenterna samt representant från Visby arkitektgrupp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!