Nu överlämnar Svante Hedin Albatross till ny befälhavare

Albatross var den enda krigshändelsen som berörde Gotland under första världskriget.

Kultur och Nöje2006-07-27 06:00
Röda Korset gjorde en stor insats, epidemisjukhuset i Roma blev fältsjukhus under ledning av den gotländske Röda kors-ordföranden Sigurd Melin, som fick ta emot 50-talet sårade från den sönderskjutna minutläggaren, som jagades på grund utanför Katthammarsvik.
Tyska soldater var internerade på ön under tre och ett halvt år, de var väl integrerade i det gotländska samhället, de hade avlönade arbeten i jord- och skogsbruk och många kontakter med gotlänningar knöts.

Författaren och historikern Svante Hedin, bosatt i Anga, skapade för 30 år sedan Albatrossmuseet i Katthammarsvik.
Nu lämnar han över till Hembygdsföreningen, vars ordförande Erik Hoffstedt kallar sig för "expeditionsministär" tills en ny ledning för det unika lilla mueèet är vederbörligt tillsatt.
"...Lotsarna i Kyllej, Slite och Herrvik kunde genom kikare följa främmande örlogsfartyg vid synranden i öster och nordost....Att sjöstrider utkämpades blev alltmer uppenbart. Mullret av kanoner blev starkare, och efter en stund kunde lotsarna urskilja de stridande fartygen i morgondiset. Runt fartygen tätnade röken och den tidvis häftiga eldgivningen."

den 2 juli 1915 jagade en rysk eskader med pansarkryssarna Oleg och Bogatyr den tyska minutläggaren Albatross in på svenskt territorialvatten, in mellan Östergarnsholm och Kuppen. Där åsåg lotsutkiken den närmast otroliga händelsen som avslutades vid 8-tiden på morgonen, då den ryska eldgivningen upphörde och Albatross stod på grund på pallkanten, 150 meter utanför Katthammarsvik.
Den 3 juli begravdes 26 stupade besättningsmän i Östergarn, två sårade avled under sjuktransporten, en besättningsman slungades över bord i striden. De överlevande marscherade de 4 milen till interneringslägret i Roma.
50 år senare gjorde författaren Svante Hedin om marschen; ett kraftprov han upprepat några gånger, för att leva sig in i besättningens vedermödor.
Han konstaterade att "det var varmt den dagen", liksom det var 1915 samma dag. Och även i juli 2006, när Svante Hedin överlämnar minnena av Albatross i hembygdsföreningens vård.
- Det finns inga vapen i museet, påpekar han. Det är bilderna och den humanitära insatsen som är det viktiga.

Foton och annan dokumentation samlar han först till en utställning på Fotografiska Museet i Stockholm 1976, en utställning som sedan visas i Katthamras magasin samma år. Därmed föds tanken på ett Albatrossmuseum i Östergarn. Den 2 juli 1977 invigs det med Länsmuseet Gotlands Fornsal som huvudman. För initiativet står Hans von Heijne, Carl-Gerhard Schönbeck, Erland Lagerlöf och Svante Hedin. Museiguider var många östergänningar, däribland flera åsyna vittnen till jakten på Albatross.

Därefter har Svante Hedin byggt upp ett ämnesarkiv med handlingar som berör Albatross.
Hemligstämplade dokument i krigsarkivet och riksarkivet har blivit offentliga och nu omfattar Albatrossarkivet över 20 000 handlingar, vilka för fem år sedan blev grunden till boken Albatross - en händelse under första världskriget (Nya vyer förlag)
Den är en envist noggrann och spännande dokumentation av en, låt vara liten episod i ett långt världskrig, men en stor humanitär händelse på Gotland.
Många och långvariga kontakter knöts, allt väl dokumenterat både i Albatrossmuseet och i Svante Hedins bok.

Albatross bogserades till Fårösund, bevakad av jagarna Hugin och Munin och senare, genom ett minerat Östersjön till Oskarshamn, bevakat av den svenska marinen och under återstoden av kriget Smålandshusarerna. Därefter flyttades Albatross till Karlskrona.
Den 30 december 1918 lämnade Albatross Karlskrona med destination Danzig, varifrån man avgått på det sista uppdraget tre och ett halvt år tidigare.
" Vi lämnar Sverige med känslan av att den långa vistelsen härstädes för all framtid knutit oss fast samman med detta vackra land och dess vänliga invånare" framförde befälhavaren Kapitänleutnant Karl Bühler när bogserbåtarna Atle och Danzig eskorterade Albatross ut ur Karlskronas skärgård.

Om detta och om alla varma, kärleksfulla kontakter med gotlänningar påminner Albatrossmuseet, som nu tas över av hembygdsföreningen.
- Det är kanske ett lite udda intresse för en bygdegård. Men det har ju betydelse för bygden. Museet har ungefär 3 000 besök om året. Det handlar bara om en båt under ett världskrig - men det är å andra sidan den enda i foto väldokumenterade båten. Det är den humanitära insatsen som är den intressanta. Och det är en gammal ö-tradition att hjälpa utsatta människor på flykt, säger Erik Hoffstedt.
Som alltså på söndag tar över ansvaret för det fina lilla museet från Svante Hedin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!