Nuet som brytpunkt i ny utställning på Konstmuseet

23 utställare mellan 19 och 40+. Och alla har de något att berätta.Nu ställer fotokursen på Folkhögskolan i Hemse ut sina bilder i Visby.Nytt för läsåret är en ettårig påbyggnadskurs i foto till hösten på Folkan.

Anna Boström. Hon ger bilden av nuet med chans att ändra allt.Foto: Maja Pedersen

Anna Boström. Hon ger bilden av nuet med chans att ändra allt.Foto: Maja Pedersen

Foto: Maja Pedersen

Kultur och Nöje2010-04-22 04:00
Nuet, som skärningspunkt mellan det förflutna och framtiden, är tema för årets elevutställning. Begreppet är hämtat från filosofen Heideggers analys av tiden.
Under ledning av Katarina Grip Höök, kursansvarig för femte året, gör deltagarna på den ettåriga grundläggande utbildningen i fotografi på Gotlands folkhögskola i Hemse ett gemensamt avslut.
Personporträtt, gestaltade känslotillstånd, förbrukad konsumtion och skönhet i skräp, inspirerande matlagning, modern arkitektur, yoga som livsstil.
Med spännvidd i anslaget tolkas tidens gång, nuets förgänglighet, det förflutna och framtiden. Tilltalet är personligt med närvaro i bildvalet.
Intresset för människor är tydligt och Katarina Grip Höök bekräftar att bildjournalistik är något som kan betecknas som årets trend bland eleverna i klassen.

- Vi lär oss inte att leva i nuet. Jag ville berätta något om här och nu. Carpe momentum, fånga stunden, säger Malin Vinblad.
Med fokus på nuet har hon följt unga vuxna med funktionshinder på Gotland.
- När vi möttes första gången fick jag frågan om retuschering, följd av konstaterandet att "Vi tycker att vi är vackra som vi är", från en av dem som just sett utställningen Smal på Gotlands museum.
Utställningstemat tolkar hon i en svit svart-vita foton, och ett i färg, tillsammans med en spegel i ram. Där kan betraktaren se sig själv i nuet.
- Vi har mycket att lära av varandra, konstaterar hon och passar på att ge ett tack till alla som förmedlat insikt om att det är närvarandet i ögonblicket som är själva livet.

En gasledning ska byggas mellan Ryssland och Europa. Under tre dagar följde David Berggren projektet till sjöss. Ombord på fraktbåten Unimar följde han den ryska och ukrainska besättningen från Slite på Gotland till Sassnitz i Tyskland.
- Det var en mycket speciell upplevelse som gav mig en inblick i deras vardag, säger han med talande bildbevis i utställningen.
Theo Lundgren dokumenterar den tid som är, nu när hyresbostäder är en bristvara och unga har svårt att komma in på bostadsmarknaden.
- Jag vill berätta om ett kollektiv på sex personer som lever tillsammans i en trång lägenhet, säger han som dokumenterat gruppens vardag på en liten yta.

Låt den äldre komma in, är titeln på Lisa Irvalls bildberättelse. Med kameran har hon fångat en grupp 75+ på äldreboendet i Gråbo. I sitt bildprojekt kretsar hon kring frågan om äldre och nuet, med uppmaningar, råd och funderingar.
Svaren har hon låtit trycka på t-shirts som de gamla bär i bild: "ta vara på dina möjligheter" och "lev livet" är visdomsord att ta till sig för envar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!