Nutida saga om kampen mellan gott och ont

Kultur och Nöje2005-08-31 06:00
Arne Dahl och hans A-grupp vid Rikskriminalen, den som handhar våldsbrott med internationell anknytning, är åter i farten. Det är åttonde gången. Boken heter Mörkertal och dess tema ligger tätt intill det som Joseph Conrad utnyttjar i romanen Mörkrets hjärta, nämligen hur tunn den hinna är som skiljer civilisationen från det bultande mörkret.
Arne Dahl är som bekant den pseudonym författaren, litteraturforskaren och kritikern Jan Arnald använder när han skriver deckare. Som vanligt tvinnar han samman flera berättelser. Språk och stil är en njutning. Det som utspelas är desto vämjeligare. Två krafter, mörkrets och ljusets, strider mot varandra. De representeras av en pedofilring respektive ett sällsamt sällskap med rötter i 1700-talet och upplösningen kunde inte gjorts blodigare av självaste Shakespeare. Galna tycks alla inblandade vara, var och en på sitt sätt.
Referenserna till olika genrer i litteratur och film är många och när författaren med en blinkning mot läsaren konstaterar "Mission accomplished" vet man var man är hemma.
Det är inte bara motsatsparet ont - gott, som Dahl arbetar med. Han ställer också den virtuella världen mot verklighetens och storstad mot storskog och visar hur till spillo given den tuffaste av stadens människor blir i en miljö hon inte behärskar.
Hela boken är ett angrepp på det samhälle, där vi med teknikens hjälp släppt in sexualiteten i det officiella rummet och tappat den på all livgivande laddning. Teknikens redskap, som möjliggör såpoperor att nå in i vartenda vardagsrum och skändning av barn att upprepas om och om igen på nätet inför osannolika mörkertal av tittare, spelar förstås huvudroller i en bok som denna. A-gruppens främsta redskap är denna gång just datorer och mobiltelefoner.
Parallellt med detta klär författaren av sina personer, poliser och andra, in på bara benen. Sexknuten sadism är inte det enda som flyter upp.
En femton år gammal våldtäkt, en 14-årig flicka som försvinner i en skog, mystiska balter, män som får huvudena avklippta med pianotråd, ruskiga pedofiler och ett lik från 1700-talet är bara några av ingredienserna i denna nutida saga om kampen mellan gott och ont och med sexualiteten i högsätet. Den har sina svaga punkter, bland annat ett avsnitt från ett sinnessjukhus, men som helhet är den spännande läsning inte minst på grund av alla de skikt den innehåller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!