Ny bok lär läsaren hur sushin ska ätas
Jo, fisken och skaldjuren ska vara döda, det ska de. Men inte mycket mer än så. Färskhet är A och O för en god, vacker och hälsosam sushi- eller sashimianrättning.
Sushi är de små bitarna av ris med olika tillbehör ? grönsaker, fisk eller skaldjur ? medan sashimi är rena bitar av fisk eller skaldjur, som serveras precis som de är, eller i exempelvis en sallad.
Yasuko Fukuoka gör anspråk på att ha skrivit en bok som passar nybörjaren, som han säger ?kan lära sig göra enkel sushi på några minuter? Jag är benägen att ge honom rätt.
Boken är pedagogisk och informativ, berättar om vad olika sorter heter och varför, vilka fiskar och skaldjur man lämpligast använder och hur man hanterar dem, hur och när man tillreder riset, hur man formar bitarna, vilka tillbehör som krävs och vilka alternativ man kan använda om man inte vill investera i svindyr proffsutrustning det första man gör. En vass kniv klarar man sig dock inte utan, slår Fukuoka fast.
Även om man aldrig lär sig hälften av namn som suzuki to ebi no o-sashimi salad och aldrig provar mer än en tiondel av bokens alla smakfulla anrättningar, så skänker den gott och väl tillräckligt med mod och kunskap för att göra vad många vill men inte vågar: sin egen sushi och sashimi.
Det är, faktiskt, riktigt enkelt att göra exempelvis nori-maki (sjögräsrullar med ris och tillbehör) och nigiri-zushi (handformade risbullar med tillbehör)! För att inte tala om gott, nyttigt, trevligt och estetiskt tilltalande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!