Ny bok samlar öns natur- och kulturintressen

Kultur och Nöje2006-06-20 06:00
Föregångarna började bli mossiga, så länsstyrelsen och länsmuseet tog ett krafttag och skapade en ny, modern och lättillgänglig bok.
- Den är nödvändig för alla som tycker om Gotland. Såväl för turisten som för gotlänningen, anser museichef Anki Dahlin.
Tillsammans med en projektgrupp från länsstyrelsen och museet har hon under hösten och vintern arbetat med boken Se Gotland - natur och kultur från Fårö till Hoburgen. Ett verk som från början springer ur EU-finansierade projektet Gotländska besöksplatser, vars syfte är att öka tillgängligheten för natur- och kulturplatserna runt om på ön.
Projektledare Majvor Östergren berättar:
- Under 80-talet var länsstyrelsen på Gotland ägare av ett projekt som skulle hjälpa till att utveckla landsbygden, genom att göra natur- och kulturplatser mer tillgängliga.
I samarbete med andra aktörer runt om på ön - bland annat LRF och hembygdsföreningarna - satt de sig ned och diskuterade vilka ställen som skulle lyftas fram, säger hon.
Slutresultatet blev ett stort antal besöksplatser där allt från kyrkor till stränder och skogar är representerade.
Utifrån det projektet producerades sedan böckerna Vägen till kulturen på Gotland och Gotlands natur, som i text och bild beskrev var sina 100 intressanta besöksplatser runt om på ön. Den ena med fokus på naturupplevelser, den andra på kulturintressen.
Böckerna författades av länsstyrelsen, och såg dagens ljus redan under senare delen av 80-talet.
- De har sålt som smör i solsken, men det är faktiskt nästan 20 år sedan de skrevs, säger Majvor Östergren.
En uppdaterad version av de två bästsäljarna var alltså på sin plats, tyckte både länsstyrelsen och museet - som inledde ett samarbete.

Den nya boken Se Gotland är en sammanslagning av de två tidigare bästsäljarna.
- Vi har märkt att behovet har ändrats under senare tid. I dag är sammankopplingen mellan natur och kultur mycket starkare än tidigare, fler är intresserade av både natur och kultur och de vill åka till en fornlämning och en äng under samma resa. Då tycker jag att det är självklart att de ska finnas i samma bok, säger Anki Dahlin.

med tillgänglighet som ledstjärna har boken utformats i fickformat, så att användaren kan - i Anki Dahlins egna ord - "ha den i picknickkorgen, i fickan, i bilen, överallt" .
Dessutom har texterna lättats upp något och därmed lämnat sin akademiska framtoning bakom sig.
- En bok som den här ska vara lättsam att läsa, enkel att ta till sig, samtidigt som den ska ge läsaren mycket kunskap, säger Anki Dahlin.
Se Gotland kommer inom kort att översättas till engelska och tyska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!