Nya pengar ska visualisera det planerade kulturhuset

Kultur och Nöje2006-12-01 06:00
Nu skall tanken om ett nytt kulturhus på Gotland etableras i den kommunala omloppsbanan.
- Det handlar om att ge alla kunskap så att den politiska viljan som redan finns omformas till "att vi utreder och söker byggnadslov för det nya kulturhuset", säger Göran Björnberg, Roxyordförande som blivit anställd projektledare under tre månader sedan Framtidens kultur beviljade ett bidrag på 100 000 kronor för fortsatt projektering.
- Kunskapen om behovet och den politiska acceptansen tror jag vi redan vi har uppnått, men det behövs mera kött på benen för att gå vidare och det var det som gjorde att pengarna beviljades, säger han.

*
Under tre månader, november-januari, kommer Göran Björnberg att jobba med tre saker, att bredda målet, visualisera plats och innehåll, samt skaffa mer ekonomiska kunskaper.
- Det handlar om att nå alla andra som arbetar med musik, dans och teater, att sprida information och fånga upp intresse och intressanta åsikter. Kalla det gärna delaktighet, det här inget vi gör för oss själva eller något för ett fåtal utvalda. Vi vill fånga upp företag, föreningar som exempelvis kyrkan, säger Göran Björnberg som också berättar att det kommer att arrangeras samrådsmöten även på norra- och södra Gotland, gärna med något kulturell dragplåster.
Själva visualiseringen är viktig för att fånga upp de verksamheter som ska finnas i huset, förutom Länsteatern och Gotlandsmusiken, det är först då man kan skissa och rita på ett hus och se kostnaderna.
- I samband med detta kommer vi att arrangera "En dag på kulturhuset" någon gång i februari nästa år. Vi bygger upp en dags verksamheter med träning, repetitioner, möten och evenemang och bjuder in allmänheten att se hur det skulle kunna fungera, berättar Göran Björnberg.

*
Den ekonomiska kunskap som skall inhämtas är omfattande. Vad innebär OPP (offentligt-privat-partnerskap) i praktiken, hur mycket pengar finns i potten från början genom de befintliga kommunala verksamheterna?
- Och vilka vinster vi kan göra genom att samla professionella kulturutövare och exempelvis Kulturskolan under samma tak, funderar Göran Björnberg.
- Ska vi bygga in mötet mellan unga och äldre?
- Men vi inser att alla som vill inte kan vara med, någon gång måste foten i backen och ett beslut tas, säger han.
Ett färdigt kulturhus någonstans i Visby som står klart till Världsmusikdagarna 2009?
- Det är politiskt möjligt, men kan ändå bli svårt att hinnas med. Men visst är det en lockande tanke. Att vi kommer att bestämma oss och verkligen bygga ett kulturhus är jag dock helt övertygad om, avslutar Göran Björnberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!