Nya utmaningar för gutamålsduon

Eldsjälar. Bosse Carlgren och Las Jakobsson avslutar radioprogrammet Gutamål efter 22 år. Men de fortsätter däremot i andra gutamålssammanhang.Arkivfoto: Rolf Jönsson

Eldsjälar. Bosse Carlgren och Las Jakobsson avslutar radioprogrammet Gutamål efter 22 år. Men de fortsätter däremot i andra gutamålssammanhang.Arkivfoto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2011-01-22 04:00

Nya utmaningar väntar för radarparet Las Jakobsson och Bosse Carlgren. Efter 900 radioprogram om gutamål ska de stå för underhållning i samma ämne.

Den 1 mars sänds det 900:e och sista radioprogrammet "Gutamål" med Las Jakobsson och Bosse Carlgren i Radio Gotland. Genom åren har gotlänningar skickat mängder av brev och frågor till duon.

- Vi får lika mycket brev i dag som tidigare. Vi har även lyssnare på fastlandet, i Australien och Kanada, berättar Bosse Carlgren.

Att det finns plats både för det genuint gotländska, och den inflyttades perspektiv, tror Bosse Carlgren hör till förklaringarna till att serien blivit så populär.

- Man vågar skriva till oss även om man inte är världsmästare i gutamål. Alla infödda gotlänningar är stolta över gutamålet, som samtidigt bär fram kulturen och kulturhistorien.

Det var när Bosse Carlgren flyttade till Gotland på 1980-talet, närmare bestämt till Lau, som han först fick upp öronen för språket.

- Det sa bara klick, det var så underbart att det fanns något som var så gammaldags. Jag minns att jag tyckte att det var ett härligt språk, men jag förstod inget.

Ungefär samtidigt började han frilansa på radion, och efter att ha hört ett liknande program om göteborgska så passade han på att förhöra sig om möjligheterna till ett gutamålsprogram.

- Jag kände redan Las, och Malte Lind som var chef då nappade på idén. Vi fick testa i en kvart och så småningom växte "Gutamål" till en timme när det var som längst. Vi har fått outsinliga mängder brev och många vänner genom åren, berättar Bosse Carlgren.



Att gutamålet ökat i popularitet genom åren är klart, enligt Bosse Carlgren.

- Ja. Jag har hört Laubor berätta att de blev mobbade för sin dialekt när de började småskolan i Garda så sent som på 60- och 70-talen, men det har svängt, nu har det blivit mer inne med dialekter.

Att gutamålet exponerats en gång i veckan i radion tror han kan ha del i att den uppmärksammats mer.

Och att GA nu gör en nysatsning på gutamål, både i papperstidning och som ljudfiler på webben, ser han positivt på.

- Det tycker jag är jättefint, och av stor nytta för gutamålet.

Sista tisdagen i radion med "Gutamål" väntar en hel del tillbakablickar.

- Vi kommer att ägna oss en hel del åt att komma ihåg det vi gjort tidigare, berättar Bosse Carlgren.

Men det är inte riktigt slut med "Gutamål" i radion efter det. Under våren planeras för att sända repriser från de tidigare programmen.

Enligt Radio Gotland Radio funderar kanalchef Lars Eskelind som bäst på hur gutamålet bäst skall leva vidare i radions sändningar utan Bosse och Las.

Det blir även fler chanser att uppleva gutamålet genom Las och Bosse, eftersom de anlitas av föreningar, vid kongresser och i andra sammanhang.

- Vi bjuder gärna på "Kuntgjån", det är ett nygutniskt ord som motsvarar engelskans "edutainment", alltså underhållning med en känsla av folkbildning, säger Bosse Carlgren.

Både Las Jakobsson och Bosse Carlgren är engagerade i Gutamålsgillet, och även där väntar förstås flera aktiviteter framöver.

Sista lördagen i januari är det dags för "buldardagen" på 13 platser över hela ön, från Öja till Fårö. "Buldardagen" är helt enkelt ett tillfälle då man träffas för en pratstund, eller för att lyssna till gutamål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!