Nystylad klassiker

Polkagrisfärgad i rött och vitt, klädd i stickat, svept i elkabel, iklädd gummidräkt, bandagerad i gips med lockar i röntgenfilm eller klassiskt draperad i guldpapper och vita kryllor.

Kultur och Nöje2006-12-01 06:00
Att styla en klassiker är tema för julens utställning på Konstmuseet. Med vernissage på lördag visas ett 40-tal traditionella gotlandsljusstakar klädda i ny och okonventionell dräkt.

- Jag kan tycka att gotlandsljusstaken är lite kitschig med guldpapper och vita kryllor. Den bjuder in till att bli stylad i olika klädsel, säger Anhie Gottberg från Föreningen Svensk form Gotland.
Föreningen har bjudit in sina medlemmar att göra något nytt av en gammal klassiker. Gotlandsljusstaken i guld och vitt fick sitt uttryck på ön i mitten av 1920-talet. Den väckte uppseende i en utställning i blå hallen i Kungliga huvudstaden där drottning Louise köpte ett par.
- Formen är äldre än så. Ursprunget är säkert en fattigmansljusstake som man klädde med vad som fanns hemma. Färger och material har varierat över tider och i olika områden. Den finns i olika utformning på fastlandet, bland annat i en röd och vit variant i silkespapper.
Större eller mindre, klassiskt gjorda med sju-, fem-, eller tre böjda armar, eller mer modernt nytillverkade med fyra raka ben. En stomme i trä, klädd och krusad med papper i guld och vitt. En stylad klassiker till jul var rubriken i GA för ett år sedan. Det handlade då om julens traditionella gotlandsljusstake.

Nu får den klassiska gotlandsljusstaken konkurrens. Med nya tider görs nya varianter för ett ljus och en platt variant för fyra ljus. En häftigt designad modell gjuten i metall är ett tillskottet på senare år. Gotlandsljusstaken är en tradition i förnyelse, men att klä den på klassiskt sätt är en konst som Irene Grytting, som en av få på ön, nu kan. Hon har klätt gotlandsljusstakar i femtio år och behärskar tekniken till fulländning.
- Man måste ha känsla för papper och papperskvaliteten är viktig. Det går varken att ta i för hårt eller vara för mjuk på handen när man klär en gotlandsljusstake. Det vita pappret får inte vara för tunt, då slår den vita färgen över i blått. Med rätt papperstjocklek slår kruset ut på rätt sätt. Silkespapper är för tunt och kräppapper för mjukt och ingetdera hör hemma på en gotlandsstake, säger Irene Grytting.

En sjuarmad klassiker i vitt och guld av Irene Gryttings hand finns med i Konstmuseets utställning. Intill fascinerar en sakral triptyk av Marianne Korsman-Ullman, ett Kyrie, eleison i samspråk med en sjuarmad ljusstake med tycke av tempel.
Med ömsom lek och ömsom allvar fortsätter utställningen med oväntade uttryck som samverkar eller bryter mot ljusstakens formella grundton.
En stake klädd i stickat med muddar och tvättråd. Handwash with care, säger Pia Berglund med en blinkning mot tvättetiketten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!