Nytt program skall rädda den unika lantbebyggelsen
Kulturmiljöavdelningen på länsstyrelsen har tagit fram ett helt nytt program och anslagit pengar för att försöka rädda så mycket som möjligt av lantbrukets kulturhistoriskt värdefulla ekonomibyggnader.
- Jordbruket förändras ständigt och därmed också gårdsbebyggelsen. Gamla ekonomibyggnader får förfalla till förmån för andra med helt nya funktioner och därmed tenderar de äldre byggnaderna att försvinna och det är därför vi tagit fram det här programmet, säger byggnadsantikvarie Tor Sundberg som tillsammans med handläggare Beatrice Rydén ansvarar för handläggandet och de ansökningar som kommer in om ekonomiska bidrag.
- Värdet av de äldre byggnaderna är att de har en historia att berätta, säger Beatrice Rydén och berättar att de pengar som nu kan sökas skall ses som en uppmuntran att rädda den här bebyggelsen istället för att riva ner den.
*
Programmet som redan tjuvstartat innehåller en pott om 200 000 kronor per år för 2006 och 2007 men både Tor Sundberg och Beatrice Rydén tror att det kommer att förlängas. Pengarna räcker till ett femtontal projekt om året och kommer ur Riksantikvariets nationella pott för kulturmiljövården.
Programmet har redan testats i andra län och nu har länsstyrelsen på Gotland blivit inspirerade att försöka ge pengar och rädda de byggnader som inte varit tillräckligt intressanta för k-märkning där det finns andra ekonomiska möjligheter och stöd.
- Kanske är det just det här lilla bidraget eller stimulansen som blir avgörande, menar Tor Sundberg.
Det kan handla om bebyggelse i det mindre formatet men som har stor betydelse för landskapsbilden och berör många i en bygd. Ett lambgift, kanske ett dass, en bastu eller brygghus, en smedja eller torkbastu. Kvarnar har stor betydelse för landskapsbilden.
- Det viktiga med exempelvis en kvarn är inte funktionen, landskapsbilden är nog så viktig, säger Beatrice Rydén.
*
Pengarna söks från länsstyrelsen och kan omräknas även om man väljer att göra jobbet själv. Ansökningshandlingar finns på hemsidan eller kan rekvireras direkt från kulturmiljöavdelningen. Men för att få bidrag under innevarande år gäller det att skicka in ansökningarna innan den 31 mars.
Samtidigt fortsätter kulturmiljövårdarna på Gotland att ringa in och beskriva all kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Senast år 2010 skall en riksintresseredovisning vara uppdaterad och 25 procent av dessa vara långsiktigt skyddade.
- Vi känner till de flesta gotländska kalkstensbyggnader av intresse, men det finns många luckor att fylla, speciellt när det gäller typiska gotländska bulhus eller agtäckta ladugårdar, säger Tor Sundberg.
Programmet för lantbrukets ekonomibyggnader sätter också fokus på kursverksamhet, ända från Högskolan ner på sockennivå via studieförbunden och de lokala hembygdsföreningarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!