Trots att närmare 3 000 personer besökt sommarens succéartade utställning "Fårö - Ingmar Bergmans filmiska landskap" i Fårö gamla skola och att Bergmanscentret har en stor potential som besöksmål, hade verksamhetsledare Jannike Åhlund och de övriga i centrets styrelse inför sommaren kommit till vägs ände när det gällde finansieringen av både verksamhet och lokaler.
Alla spår gällande EU-medel och andra fonder var uttömda och både stat och region hade lämnat negativa svar på att skjuta till ekonomiska medel.
Med erfarenheter av andra liknande projekt, som Heligholm i Vamlingbo och Kultudralen i S:t Nicolairuinen, pratade Jannike Åhlund och Kerstin Brunnberg från Bergmancentrets styrelse med Lennart Lindgren som i sin tur talade ihop sig med Allan Larsson som arbetat med Heligholm.
Arbetsgrupp bildad
De båda föreslog att Bergmancentret bör skapa ett fristående fastighets- och utvecklingsbolag som kan söka regionala utvecklingspengar upp till hälften av de cirka tio miljoner kronor som behövs för ombyggnaden. Detta öppnar också möjlighet att på nytt söka resterande medel från Tillväxtverket, EU-pengar och medel ur exempelvis Allmänna Arvsfonden.
Bergmancentrets styrelse har nu tagit det formella beslutet att skapa ett fastighetsbolag och har bildat en arbetsgrupp med Lennart Lindgren i spetsen. De övriga i gruppen är Kerstin Kalström, Tomas Grafström och Petter Rimfors.
- Det känns viktigt att arbetsgruppen består av lokala krafter på Fårö eftersom fastighets- och utvecklingsbolaget för Bergmancentret också har så stor betydelse för exempelvis hembygdsföreningen, säger Lennart Lindgren.
I slutet av oktober kommer arbetsgruppen att presentera de tio personer som blir stiftarna i bolaget där aktiemajoriteten kommer att innehas av stiftelsen och där det i övrigt blir stark lokal anknytning.
Redan nu har gruppen haft underhandskontakter med regionen och kommunalrådet Åke Svensson och regiondirektör Bo Dahlöf är positiva till initiativet. De kommer också att medverka till att regionstyrelsen ändrar i gåvoavtalet för skolan där det först stipulerades att skolan inte kan ägas i bolagsform.
- Om vi lyckas få fram de cirka tio miljoner som krävs betyder detta att ombyggnationen av Fårö skola kan starta om ett år, säger Lennart Lindgren som tycker det är kul att få dela med sig av sina erfarenheter även i den här processen.
- Kan jag göra något positivt för Fårö, Bergmancentret och hembygdsföreningen så tar jag mig gärna den tid det behövs, säger han.
Försiktig optimism
- Det är otroligt glädjande att Lennart Lindgren och Allan Larsson kommit in i bilden och vi hoppas naturligtvis att de kan hitta en sund och hållbar finansiering även för Bergmancentret, säger Jannike Åhlund.
En försiktig optimism råder just nu när framtidsplanerna på nytt fått styrfart.
- Nu ser vi åter att det finns möjligheter att driva centret vidare och anpassa skolan efter den publika verksamheten, säger Jannike Åhlund.
Bara under Fårönatta var det 300 besökare på centret vilket visar det stora intresset och behovet.
- Det finns ett glapp till de som vill ha kunskap om Ingmar Bergmans gärning, trots Bergmanveckan och de bussturer vi arrangerar.
Jannike Åhlund är också mycket positiv till den lokala förankring som centret nu begåvas med och inte minst det som Fåröborna ställde upp med när sommarens utställning byggdes upp.
- Nu går det verkligen att tro på projektet igen, säger Jannike Åhlund.