Nytta för både nördar och amatörer

Ett "epokgörande arbete". Det har den sommargotländske entomologen Håkan Elmquist och hans kollega Göran Liljebergs arbete med den första samlade svenska fjärilsfaunan på 70 år kallats.

Foto:

Kultur och Nöje2011-06-20 04:00

Håkan Elmquist som varit sommargotlänning sedan 50-talet och en hängiven Karlsöfantast har levt med och samlat fjärilar sedan barnsben. I sina egna samlingar fattas bara en handfull arter av de närmare 1 100 som presenteras i denna fälthandbok på 750 sidor.

Tillsammans med Göran Liljeberg har de fortsatt att utveckla det arbete som Morten Top-Jensen och Michael Fibiger gjort med den danska förlagan.

Nu har den fått namnet "Sveriges Fjärilar" och innehåller samtliga storfjärilar som setts i Sverige, både dag- och nattfjärilar.


På tiden
Senast ett så här samlat verk gavs ut var alltså för drygt 70 år sedan - "Svenska fjärilar" - så det var verkligen på tiden att ersätta de handmålade fjärilsplanscherna med nya fotografier tagna med modern digital teknik.

Intresset för fjäril har ökat de senaste åren och den tappra skara på några hundra entusiaster har blivit betydligt fler. Många av de 10 000 hängivna ornitologer som tidigare jagat fåglar och prickat av art för art för att komma med i 300-klubben har även börjat intressera sig för fjärilarna och här är utbudet betydligt större. 1 091 storfjärilar har hittills hittats i landet.


Nytta och nöje
Senast Håkan Elmquist gjorde avtryck i fjärilsutgivningen var för fem år sedan då han på länsstyrelsens uppdrag gjorde en mindre bok och plansch om "Dagfjärilar på Gotland" - allt för att skapa både kunskap och intresse för hotade arter.

Nu tillfredsställer han den skara som länge saknat en bok som innehåller samtliga dagfjärilar, svärmare, spinnare, nattflyn och mätare i ett enda verk där varje art fått tydliga karaktärer och bilder. En bok som såväl fjärilsnördarna som amatörerna kan få mycken nytta av.

Boken finns till försäljning hos naturbokhandlarna, men här på ön kan den beställas via förlaget eller inhandlas på Naturum i Vamlingbo och på Stora Karlsö.

Svartfläckig blåvinge

Gotlands egen skyddsling Svartfläckig blåvinge som egentligen bara finns på Gotland och Öland och på några få andra ställen i landet har en märklig utveckling. Larven lever sin första tid i blomman hos backtimjan eller kungsmyntan innan den släpper ner sig på marken och låter sig "fångas" av en hedrödmyra som lockas av larvens söta sekret. Myrorna bär larven till myrboet där den livnär sig på myrlarver. Blåvingelarven som växer om myrlarverna tas sedan för en drottninglarv och tillåts övervintra i myrboet där den sedan förpuppas nästa försommar och efter några veckor kryper ut och upp på ett grässtrå där den pumpar upp sina vingar för första flygturen över en gotländsk blomsteräng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!