Nyttigt om skadegörare
Att odla sin trädgård innebär inte bara att "påta i jorden".
I förordet klargör författaren vad som menas med skadegörare och nyttoorganismer, grupp för grupp - från virus till leddjur.
Ett par tabeller ger exempel på både "nyttiga" och "skadliga" arter som kan påträffas i våra trädgårdar.
Efter detta tar författaren upp växtart för växtart med de skador man kan se, i vilka delar av landet de förekommer och slutligen vad man kan göra åt dem - frilandsgrönsaker, växthusgrönsaker, bär, frukt, träd och prydnadsbuskar, perenner samt knölväxter. Detta tar upp huvudutrymmet i boken.
Det finns också en del skadegörare som angriper flera sorters växter och de behandlas i ett kapitel för sig.
Här är det fråga om svampar, kvalster, vissa insekter samt sniglar. Beträffande de senare uppges att vi har cirka 120 arter i vårt land. Här har det av någon anledning blivit en etta för mycket. Vi har nämligen cirka 125 arter landsnäckor i landet och av dem är endast cirka 20 sniglar (snäckor utan yttre skal).
Efter detta kommer ett intressant kapitel om de naturliga fienderna till skadegörarna.
Vi finner dem i sådana grupper som spindlar, rovkvalster, nyttoinsekter, nyttosvampar, nyttobakterier och fåglar.
Det sista kapitlet handlar om bekämpning av skadegörare samt viltavskräckning, med många exempel på verksamma medel. Två sidor ordförklaringar, lika många med litteraturtips samt ett register avrundar boken.
Boken illustreras med ett mycket stort antal instruktiva färgfoton. Av fotograflistan framgår att de till övervägande del är tagna av fackfolk som verkligen vet vad det är frågan om.
Kort sagt - en mycket nyttig bok för alla trädgårdsintresserade, särskilt som den dessutom är lättläst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!