Nyupptäkta Kahl-akvareller bjuds ut vid en Höstsalong
Det är nu levande släktingar till Johan Kahl som plockat fram akvarellerna ur garderoben. Akvarellerna har tills nu legat förvarade i en mapp, helt skyddade från tidens tand, och därför kan man i dessa dagar se ett antal Kahl-akvareller i orginalskick trots att de är ett sekel gamla.
Vi tror att Johan Kahl har sparat de bästa akvarellerna för sig själv och till framtiden, tror Leif Harrysson, värderingsman vid Östsvenska handelskammaren och tredje generationen vid Harryssons Handelshus.
<span class='mr'>*</span>
Johan Kahl (1831-1905) var född på Rangsarve i Alskog och arbetade efter studierna som lärare vid läroverket i Visby och han blev en av Gotlands främsta akvarellmålare och han var helt självlärd.
Redan som 13-åring fick han sin första skissbok och i denna gjorde han teckningar och tuschlavyrer, och med tiden utvecklade han en stor skicklighet i akvarellteknik.
Som målare efterlämnade han cirka 2000 akvareller, där de flesta var motiv från Gotland, men även från Västergötland, Blekinge och Småland.
Johan Kahl hade en förkärlek till pittoreska motiv, men var ingen romantiker, han målade allt han såg, ofta i en ganska realistisk stil och han finns representerad på Nationalmuseum i Stockholm och på Konstmuseet/Länsmuseet på Gotland.
<span class='mr'>*</span>
De elva nya akvarellerna är alla gotlandsmotiv och bara ett är målat utanför Visby, nämligen "gula villan" i Ljugarn.
Bland visbymotiven är sex stycken miniatyrer, små smycken för en samlare av Kahl-akvareller, och bland de större kan nämnas en vy över S:t Clemensgatan och huset där han bodde fram till sin död 1905.
Troligen har han målat in sig själv i bilden, man ser en skymt av en man med staffli och skissblock på väg in i huset, menar Leif Harrysson.
Ett motiv från Almedalen från 1892 visar trädgårdslandet och den lilla bäcken som rann ut i havet där Kallbadhuset ligger i dag och i bakgrunden kan man se Kruttornet och det större hus som i dag inrymmer Almedalens hotell.
Ett pittoreskt motiv är från Mellangatan/Lübska gränd och den vattenpump som var placerad där 1893. På målningen finns också ett idag rivet hus, men som då det målades och fram till andra världskriget, innehöll stadens inofficiella bordell.
<span class='mr'>*</span>
Det största motivet har Johan Kahl hämtat från domkyrkan och porten in till Swertingska kapellet. Två damer, kanske släktingar till målaren, verkar vara deltagare vid en begravning, och målaren har dessutom placerat sin egen signatur i motivet, i ett av trappstegen till kapellet.
Vid utställningen visas också en del andra intressanta gotländska motiv, fyra målningar av Anna Gardell-Ericson där ett av dem är hennes barndomshem vid Hajdeby i Kräklingbo.
Här finns målningar av bröderna Romin, en oljemålning av broder Karl som visar "Å/F Klintehamn", Gotlandsbolagets ångbåt som trafikerade de gotländska lanthamnarna men aldrig gick på Nynäshamn. Rederiets vimpel är blå och motivet är målat 1909.
På utställningen visas också tavlor av Hedvig Tegnér, Bror Börjesson med ett litet fint stilleben i olja, Louise Sparre, Herman Hägg, David Ljungdahl, Oscar Keen och Edvin Ollers.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!