...och guldgruva om jordklotet
En sammanfattande svensk lärobok i ämnet har saknats och de böcker som hittills har getts ut i USA, har alltid fokuserat på andra än europeiska förhållanden.
Nu föreligger på svenska läroboken "Geobiosfären - en introduktion", utgiven av ett antal lärare och forskare vid Geologiska Institutionen och Institutionen för Naturgeografi och Ekosystemanalys - tillsammans Centrum för geobiosfärvetenskap i Lund, och med Per-Gunnar Andréasson som redaktör.
Målgruppen är enligt förordet "blivande geovetare, miljövetare, hälsoskyddsinspektörer, landskapsarkitekter och -ingenjörer, marinbiologer, arkeologer, arkitekter m.fl."
Boken är indelad i fem huvuddelar: "Den levande planeten", "Geobiosfärens processer och produkter", "Landskapets processer och former", "Sveriges geologi" samt "Jordens resurser och deras utnyttjande".
Att i detta sammanhang detaljgranska vart och ett av dessa avsnitt skulle leda alltför långt, men en blick på författarlistan med alla dess högkompetenta geologer gör att jag där trots all geologisk sakkunskap saknar bland annat klimatolog/meteorolog, hydrolog/limnolog och biolog/ekolog.
Detta gör att kapitlen om hav och vatten, atmosfär och liv blir lite tunnare än jag förväntat mig, men som kompensation ger man adress till förlagets hemsida, där mer information förhoppningsvis står att finna.
Vad som kan vara av intresse för gotlänningarna är att silurtiden (som jag inte hittar i det för övrigt mycket omfångsrika registret) nu totalt dateras till mellan 444 och 416 miljoner år sedan, varav 426-416 miljoner år på Gotland.
Ett mycket värdefullt kapitel är den ordlista som kommer före registret och som det kan vara nyttigt att ögna genom redan på ett tidigt stadium, innan man på allvar fördjupar sig i något intressant kapitel.
Det är absolut ingen bok man sträckläser, hur spännande en del kapitel än må vara, utan dess främsta värde är att man efter eventuell utbildning kan använda den som en innehållsrik uppslagsbok.
Hur som helst, bortsett från mina invändningar, är den här boken en guldgruva för den som är intresserad av jordklotet och hur det fungerar.
Illustrationsmaterialet är något av det bästa jag sett, med huvuddelen av foton, diagram, kartor med mera återgivet i svartvitt, men även i färg samlat på två ställen i boken.
Det rör sig snabbt med nya rön även inom geobiosfärvetenskapen, men förhoppningsvis kommer hemsidan att kontinuerligt uppdateras med aktualiteter och ändringar av sådant som föråldrats sedan boken utgavs.
Vad som inte nämns i målgruppen är geografilärare, man trots detta bör den finnas i varje geografisal och även användas i utbildningen av geografilärare!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!