...och här får stenålders- människorna hjälp med matlagningen

Kultur och Nöje2004-11-12 06:00
Emellanåt propageras det för stenåldersmatens nyttighet. Naturfolk som lever på denna typ av mat har inga problem med fetma, diabetes, hjärtinfakt, demens, cancer och liknande sjukdomar som kan misstänkas ha en koppling till vällevnad. Det påstås att vi som gäran vill betrakta oss som moderna människor i verkigheten går omkring i stenålderskroppar, alltså att vi gjort det till en vana att leva på ett sätt som inte vår
kropp är anpassad för. Tänk om vi kunde ändra matvanorna. Skall vi leva på stenåldersdiet krävs alltså en rad förändringar av vår nuvarande matsedel. Vi måste ta bort mjölk, smör, ost grädde, mjöl, ris, bönor eller linser. Glöm alla mjölkprodukter, allt bröd, all pasta, müsli...

Vad skall man då äta?
Jo, massor av frukt, rotfrukter, bär, fisk, skaldjur, magert kött, ägg och nötter. Problemet är kanske att vi inte kan recepten där den nygamla basmaten ingår. Men i boken ?Modern stenåldersmat? har fyra personer tagit fram fakta och recept för 14 dagar med stenåldersmat. Efter en resonerande inledning kommer man fram till recept-delen av boken. Där hittar man alltså beskrivningarna av den moderna stenåldersmaten samt anvisnignar för hur man tillreder denna.
Vi kan ta några exempel. Här finns entrecote med rotfruktsplättar, sallad med kyckling och valnötter, cirtronmarinerad lax med rostade grönsaker och rotfrukter, rostbiff med mango, kiwi och nötter, nötfärsfyllda auberginer med brysselkål och blomkål.
Det låter inte som någon traditionell dietmat precis.
Alla rätter som man behöver under en 14-dagars prövoperiod finns med i boken. Den är utgiven på förlaget Natur och Kultur och har ett cirkapris på 233 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!