...och idag är upptäckarna pensionärer
Tre pojkar på jakt efter äventyr hittade Lummelundagrottan av en slump för 60 år sedan. Örjan Håkansson, Lars Olsson och Percy Nilsson hette de. I dag är de pensionärer.
Benjamin Bergström, Hannes Bernhardsson och Arvid Eiransson spelar in en film om hur Lummelundagrottan upptäcktes.
Foto: Bengan Zettergren
- Fruktansvärt läskigt, tyckte den filmande fotografen Leif Eiransson som var tvungen att krypa genom "Pojkarnas gång" för att bestämma fotovinklar.
Pojkarna som ska föreställa upptäckarna av Lummelundagrottan, var något mera sansade.
- I början var det lite otrevligt, sa Hannes Bernhardsson och Benjamin Bergström.
- Det var bara spännande, tyckte Arvid Eiransson.
En slump
Alla tre pojkarna är lika gamla som grottupptäckarna, på sitt 15:e år, och har städslats av Lummelundagrottan AB för att åskådliggöra hur grottan upptäcktes.
- Det var egentligen av en slump. Pojkarna höll på i flera år och det var först 1950 som de hittade Bergakungens sal, berättar Hanne Ödin, vd i Lummelundagrottan AB.
Mynningen till grottan hade då använts för att kyla mat under sommaren och till första utrymmet hade Linné tagit sig. Amatörgrottforskaren Leander Tell hade också hittat en bit in i grottan. Men det var de tre pojkarna som gjorde den avgörande upptäckten då de tog tag i en en sten som gav vika. som tur var blev ingen skadad när stenen rasade. Bakom den fanns en 20 meter lång gång, täckt av lera.
De modiga pojkarna började krypa genom gången som bara var 22 centimeter hög och ett par meter bred. En av pojkarna fastnade och fick dras loss av kamraterna. De gav sig inte och till slut nådde de till en stort utrymme som skulle få namnet Bergakungens sal.
Visas för besökarna
Pojkarna fortsatte och fann ännu en grottsal, men sedan blev det stopp i flera år. En sjö hindrade deras färd. 1955 löste de detta genom att ta med sig en uppblåsbar gummiflotte som de använde för att ta sig över sjön. Nu hade de tagit sig 175 meter in i grottan. Historien fortsatte sedan med nya upptäckter, men nu var pojkarna inte längre ensamma om att utforska grottan.
Händelseförloppet har nu filmats och ska visas för besökarna till Lummelundagrottan med början i sommar. Filmen blir sju minuter lång. Syftet är att visa hela historien, som egentligen sträcker sig 400 miljoner år tillbaka i tiden.
- Besökarna kan följa hela Gotlands utveckling och geologi här, säger Hanne Ödin och visar utställningslokalen som kommer att öppnas till sommaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!