...och studion

Benämningen har varit mångskiftande, exempelvis "Baracken på Furillen", "Konstkuben" eller "Studion"? Den rostbruna rektangulära byggnaden, eller konstverket - som till synes svävar fritt i luften mitt i tallskogen på den södra delen av Furillen - har fascinerat många och frågorna har det senaste året varit fler än svaren.

Mikael Olsson visar upp den gemensamma köksdelen med skåp som går att stänga till och gömma både porslin, maskiner och matvaror.

Mikael Olsson visar upp den gemensamma köksdelen med skåp som går att stänga till och gömma både porslin, maskiner och matvaror.

Foto: Petra Jonsson

Kultur och Nöje2011-10-21 04:00

När man närmar sig Studio Furillen och byggnaden plötsligt dyker upp mellan träden vid sidan av vägen förmedlar den först en känsla av oansenlighet.

Väl på plats ökar den i storlek. De mäktiga cortenstålplåtarna som täcker de 20 meter breda sidorna på den kvadratformiga byggnaden är 4,5 meter höga.

Men det är först när man trycker på knapparna till tekniken och hydrauliken, och byggnaden öppnar sig som en näckros för solen, som man inser hela omfånget och alla de kontraster som stället innehåller.

Och det är när man stiger in i Studio Furillen man inser den arkitektoniska storheten, dess många möjligheter, där allt finns men inget onödigt, allt är utmejslat och uttänkt i minsta detalj.


Möten och verksamhet
Studion är inte byggd för privata ändamål eller som bostad. Stället är tänkt att fungera som ett ställe för kreativa möten och verksamheter, en plats för tankesmedjor där både konstnärer och företagare kan mötas.

I huset kan utställningar arrangeras, här kan man bo under några dagar för brainstorming, ett alternativ till de möteslokaler med block, penna och en skål med smågodis det går 13 på dussinet.

- Jag tror att denna magiska och laddade plats ger så oändligt mycket tillbaka, att stället fungerar som en kreativ plattform för att nå högre kvaliteter, säger arkitekten bakom Studio Furillen, Andreas Forsberg.

- Här har jag fått den unika möjligheten att skapa ett ställe med kontraster, från den totala öppenheten till det intimt omslutna, med en budget som snarare ökats än snålats in, att ha en beställare som vill gå hela vägen och vara i framkant av utveckling. Allt detta är jag ödmjuk inför, säger Andreas Forsberg som gärna skulle se gotländska konstnärer bo, samverka och ställa ut i studion.


Samarbete
Studio Furillen är byggd av industrimannen och konstmecenaten Mikael Blomqvist i Karlskrona.

Varför han valt att bygga denna studio på Furillen och inte hemma i Blekinges skärgård, som bjuder samma möjligheter till avskilda mötesplatser och startpunkter för resor som tidigare aldrig gjorts (som han skriver i försättsbladet till den bok som producerats för att marknadsföra Studio Furillen), är frågor man gärna vill ha svar på.

- Jag har varit mycket på Furillen genom mitt samarbete och delägarskap i Johan Hellströms restaurang och hotell. Nu har jag som bekant sålt min del av detta till Nobis men hotellet på Fabriken Furillen och studion kompletterar och kan utnyttja varandra, säger Mikael Blomqvist.

Sedan några veckor har han skapat en hemsida där företag och enskilda kan ansöka om att utnyttja studion i sin verksamhet.


Teknik i framkant
- Hittills har vi haft en del mindre aktiviteter, men ryktet börjar så sakta sprida sig, säger Mikael Blomqvist som i mycket begränsad omfattning kommer att utnyttja studion för sina egna företag.

Den rektangulära byggnaden med både mark- och källarplan omsluter ett höj- och sänkbart atrium, som i plan med taket erbjuder en härlig utsikt.

Först mot det sedum-täckta taket som korresponderar mot de gotländska alvarmarkerna och vidare ut över den låga tallskogen och skymtar av havet i flera riktningar.

I entréplanet finns kök och samlingsrum, galleri, sammanträdesrum och två större dubbelboenden.

Här liksom i övriga delar av huset ligger tekniken i framkant. Där det platsspecifika möblemanget saknas och i exempelvis köksavdelningen är det genomgående ny och utvald design som gäller.

Markplanet med sina fyra nedsänkbara altaner skapar en unik möjlighet att reglera ljusinsläpp och insyn i lokalerna.


Huset svävar fritt
När man väljer att skapa den inneslutna och intima miljön kommer ljus via atriumgården och lanterniner som släpper in ljuset ovanifrån.

Ljuset till källarplanet släpps in via den två decimeter höga spegelglasvägg som får huset att "sväva fritt" i luften, samt atriumgården.

Här nere finns två mindre boenden med dubbelsängar, spa, bastu, vinkällare, teknikrum och ett galleri.


Skulptural form
Husets alla innerväggar är täckta med sex lager gipsspackel. Det skapar en levande yta som dessutom är lätt att reparera.

- Jag har medvetet arbetat med husets alla kontraster, det sluta och det öppna, möten och enskildhet, säger Andreas Forsberg.

Hans arkitektur genomsyras av renhet och enkelhet, reducerad så mycket det bara går. Kvar är enkla former av genuina material, betong, järnbalkar, glas och galvad plåt. Industri möter genuint hantverk.

- Utvändigt har jag velat skapa en skulptural form, den rektangulära ytan som klätts med cortenstål, ett material som får en vacker rostliknande patina med ändå inte kan rosta sönder.

- Influenserna har jag hämtat direkt på platsen, ett ställe där industri och militärens närvaro varit det som präglat landskapet under de senaste 100 åren.

Den känsla av stramhet som Studio Furillen till en börjar förmedlar ersätts ganska omgående av både värme, omslutenhet och upptäckarglädje.

En kreativ miljö - absolut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!