Ödeshöst för svensk film

Roy Andersson, "Arn", och en ny film av Josef Fares är flaggskeppen på ett mycket stormigt svenskt filmhav hösten 2007.  Nu ska Filminstitutet lägga fram ett åtgärdspaket för att rädda kvalitetsfilmen i Sverige.

Foto:

Kultur och Nöje2007-08-22 04:00
Kanske är 2007 den sista stora filmhösten. Nitton svenska filmer ska gå upp på biograferna mellan den 3 augusti och juldagen, en siffra som förmodligen är klart lägre om ett år. Orsakerna är flera. Dels har Filminstitutet deklarerat att man ska satsa mer pengar på färre filmer framöver. Dels ligger SF:s biografmonopol efter Astoria Cinemas konkurs som ett mörkt moln över hela den svenska filmbranschen. Vem vill - och kan - göra konstnärligt ambitiös film om den inte visas någonstans? En av de oroliga är Peter Possne, avgående chef för bolaget Sonet film. Han ska fortsätta arbeta inom filmbranschen men vill fortfarande inte avslöja med vad. -När jag åkte till Oscarsgalan med "Så som i himmelen" (2005) fanns en väldig kraft i svensk film. Men jag tycker att det skett en förändring de senaste åren, intresset har svalnat. Ur det perspektivet är det en jätteviktig höst. Jag tror att det fortfarande finns en svensk filmbransch att vara stolt över om tio år, men då krävs det att vi tar oss i kragen. *
Oroliga är också kvinnorna i den svenska grenen av Wift, nätverket Women in film and television. I ett uttalande uttrycker de bland annat rädsla för att Filminstitutets nya policy ska leda till att producenter slås ut utan att filmerna blir bättre: "Är färre och större filmproduktionsbolag en garanti för att åstadkomma kvalitativt bättre film? (Kan exemplet ?Arn? som SVT dragit sig ur bland annat av kvalitetsskäl mana till eftertanke, producerat av en av vårt lands största aktörer och med rekordstor budget?)" *
Cissi Elwin, Filminstitutets vd, står fast vid att det kommer att göras färre filmer i Sverige framöver: "Kanske 25 per år om det inte kommer in nya pengar i svensk film". Hon är stolt över bredden hos den svenska filmhösten 2007 men erkänner att det finns en stor ängslan i branschen, inte minst för att utbudet av "kvalitetsfilm" kommer att minska efter Astorias konkurs. -Filminstitutet kommer med ett förslag på handlingsprogram i höst. Bland annat ser vi över våra stödformer; vi ger många miljoner i biografstöd, kanske kan man göra om det för att gynna kvalitetsfilmen ännu mer? säger Cissi Elwin. -Sedan finns det starka organisationer som visar kvalitetsfilm, som Folkets Hus och Parker, Våra gårdar, filmfestivalerna... kanske borde de slå sig samman, det skulle kunna ge ett bättre utbud.
24 augusti: "Underbar och älskad av alla", regi Hannes Holm - Martina Haag spelar huvudrollen efter eget manus. Ingmar Bergman omnämns flitigt i filmen. September: "Ett hederligt arbete", regi Helena Nygren - Dokumentär om vanliga arbetare, som kanske inte är så vanliga längre, enligt regissören. 7 september: "Ett öga rött", regi Daniel Wallentin - Efterlängtad filmatisering av Jonas Hassen Khemiris roman med debutanten Youssef Skhayri (som inte läst boken) i huvudrollen. 14 september: "Svarta nejlikan", regi Ulf Hultberg - Om en okänd svensk hjälte, Chileambassadören Harald Edelstam, spelad av Mikael Nyqvist. 21 september: "Du levande", regi Roy Andersson - Succé i Cannes och redan såld till över tjugo länder. 28 september: "Den man älskar", regi Åke Sandgren - Jonas Karlsson som riktigt läskig hustrumisshandlare mot bland andra Rolf Lassgård. Oktober/november: "Det svider i hjärtat", regi Oscar Hedin - Kontroversiell dokumentärskildring av islamistiska självmordsbombare. 5 oktober: "Järnets änglar", regi Agneta Fagerström-Olsson - Hette tidigare "Black island sisters" och handlar om tre kvinnor på järnverket i Luleå. 12 oktober: "Kid Svensk", regi Nanna Huolman - Om att ha finska föräldrar men ett svenskt hjärta. 26 oktober: "Pirret", regi Kjell-Åke Andersson - En sorglig historia för de mindre barnen, säger regissören. November: "Jag och mina fruar", regi Nahid Persson - Dokumentär om en iransk man och hans fyra fruar. "Leo", regi Josef Fares - Fares beskriver sin nya film som ett drama med thrillerinslag. "Milkbar", regi Terese Mörnvik/Ewa Einhorn - En kvinna driver en polsk mjölkbar i skuggan av McDonalds. Dokumentär. 2 november: "Solstorm", regi Leif Lindblom - Storsatsning med Izabella Scorupco, Mikael Persbrandt och Suzanne Reuter i rollistan. 16 november: "Lilla spöket Laban - Spökdags", regi Per Åhlin med flera - Uppföljaren på sommarens mest sedda svenska film. 7 december: "Får jag lov - till sista dansen?", regi Joakim Jalin - Dokumentär om dansband när fenomenet var som störst. Regissören spelade själv i ett dansband. 25 december: "Arn: Tempelriddaren", regi Peter Flinth - Kommentar överflödig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!