Först ut blev det den 25-åriga Radio Gotland-journalisten Olga Shadura som placerades i utfrågarstolen. Olga som kommer från Vitryssland, eller Belarus som landet kallas därhemma, och lärde sig svenska på universitet i Minsk.
Det var slumpen som avgjorde valet av ämnen som den språkintresserade Olga kom att studera, liksom att hon hamnade på Gotland och lika mycket att hon fick jobb på Radio Gotland.
Det ska sägas redan nu, att Olga aldrig spelat en ton på balalajka, trots sina ryska gener, förrän hon bosatte sig på Gotland. Vi återkommer till detta.
Kulturkrockar
Först handlade det dock om språk, språkförbistringar och kulturkrockar. Om att studera ett språk och sedan praktisera det i ett ödsligt Östersund dit Olga kom via ett stipendium som utbytesstudent till en norrländsk folkhögskola.
Räddningen blev musiken, eller rättare en musiker. Han heter Patrik, gick på samma folkhögskola, sökte och kom in på Gotlands Tonsättarskola.
- Jag tyckte svenska lät så exotiskt, speciellt den första meningen jag fick höra på svenska: "Jag älskar dig".
Och det blev den meningen som sedan gav bäring mot Gotland, något hon aldrig ångrat även om hon redan nu vet att det kommer att bli några år i Stockholm. Detta beror också på Patrik, som kommit in på Musikhögskolan där.
Rysk folkvisa
En annan röd tråd i gårdagens första "Nyfiken på..." var musiken. "Kalinka" med husbandet Thomas Sundström som senare i programmet utökades med både Patrik Silvereke och Lennart Bäck som i tur och ordning bjöd på rysk folkvisa på dragspel och Vladimir Vysotskijs "Ninotschka".
I d-moll spelade Patrik den vemodiga och vackra visan om en flicka som ska välja mellan smedpojken och snickarpojken. Hur valet utföll förtäljer inte visan.
- Men den sjungs på alla bättre kalas och familjesammankomster hemma i Minsk, förklarade Olga som berättade att hon hört den här visan sedan barnsben.
Olga var fem år när Sovjetimperiet rasade samman. Hon minns kuponger och tomma hyllor i mataffärerna, men frågan om det var bättre förr blev hängande i luften.
Hon drömde om att bli kock, det här med språk och journalistik var ju bara en slump. Liksom det här med att spela balalajka.
Rikt kulturliv
Hon följde med sin Patrik till Gotland.
- Det blev bara "yeah!". Det var ju helt sagolikt. En ukrainare hade tidigare berättat om det magiska ljuset på ön och han hade helt rätt, förklarade Olga.
Men samtidigt tycker hon att de unga gotlänningarna är svåra att koma in på livet, inte alls som hemma i Minsk.
- Det är betydlig lättare att komma i kontakt med äldre gotlänningar, var hennes slutsats.
Hon uppskattar det rika kulturlivet på Gotland, teatern och alla konserter som erbjuds både med gotländska och hitresta musiker. Och att detta också blivit en del av hennes jobb på Radio Gotland.
Hon beskriver sig som en nyfiken person, något hon fick nytta av när hon på Gotland för första gången kom i kontakt med instrumentet balalajka och Gotlands balalajkaorkester.
Som slutkläm på en riktigt underhållande scenlunch, där Tommy Wahlgren kunde räta ut sina egna frågetecken om personen Olga Shadura och hennes uppväxt i Vitryssland och kulturkrocken Gotland, så fick hon sällskap av Owe Ronström och Eva Sjöstrand på scenen.
Avslutningen bestod av ljuv musik på balalajka.