På ena kortväggen visas en 25 minuter lång film. Lina Persson kallar den en sammanställning av hennes forskningsdagbok, ett projekt hon jobbat med på resande fot i tre, fyra år.
Här har hon samlat material och texter från sina resor, bland annat till Kina och Tyskland, som nu resulterat i den animerade filmen.
I andra änden, som liknar ett manöverbord, skildrar Lina Persson i fotografi, animation, video och texter fyra geografiska platser kopplade till var sitt berg. Det är Huan i Kina, Bergsjön utanför Göteborg, Teufelsberg utanför Berlin och Sheshan utanför Shanghai.
- Det gemensamma för dessa berättelser är att de handlar om speciella brytpunkter i samhället, geologiska och mytologiska, förklarar hon.
Sagan och myten
Utställningens titel "A fault in the tale" har en dubbeltydighet som hon har svårt att förklara på svenska. "Fault" kan betyda både "fel" och "misstag", men är också det engelska ordet för "förkastning" - om något som går snett i berättelsen, kanske...
En av de berättelser hon utgått från kommer från Tyskland där många människor efter senaste kriget, och nazismens sammanbrott, tog tillflykt till sagan och myten.
- Man berättade historier om hemliga och underjordiska baser på bland annat Antarktis där man skapade strategier för att en dag återkomma och återta makten över jorden, myter som bland annat gett näring åt vissa nynazistiska grupper, säger Lina Persson.
I Kina, där hon vistats under en längre konstnärsvistelse, kom hon i kotakt med ett utsatt minoritetsfolk som inte haft något eget skriftspråk.
- Myten berättar att de förlorade sitt skriftspråk när de en gång tvingades fly, men att boken där allt fanns en dag skulle återkomma. Det blev en grupp kristna missionärer som senare fick göra verklighet av den myten, berättar Lina Persson.
Fokus på förändring
Linna Persson vill med utställningen sätta fokus på och undersöka vilka idéer som bidrar till att förändra samhället och naturen.
Om hur vi i dag med ny teknologi kan göra större och gigantiska ingrepp i vår miljö, samtidigt som våra idéer kan få en genomslags-kraft när de omsätts i myter och sagor av stora pr-byråer eller lobbyingföretag.
Intresse för tidsflöden
De fotografier och teckningar hon också visar på utställningen har sin bas i intresset för tidsflöden och hur våra berg skapats under lång tid.
Förr skapade människor avtryck i berget, exempelvis genom de gotländska slipskårorna, i dag kan vi forsla bort ett helt berg på bara några dagar.
- Geologins transformation är förbundet med samhällenas struktur som även de genomgår plötsliga vändningar och ger upphov till helt nya riktningar i samhällssyn och historieskrivning, menar Lina Persson.
Till hösten kommer gotländska Lina Persson, som sedan flera år är verksam i Stockholm, att kombinera sitt konstnärskap med ett lektorat på Stockholms Dramatiska Högskola, där hon blir programansvarig för ett treårigt animationsprogram med konstnärlig inriktning.
Utställningen pågår till och med 24 juni och vid kvällens vernissage blir det också ett konstnärssamtal med Livia Paldi, verksamhetsledare på BAC.