Om blommor och bin och konsten att tillhopa gå
I Linnés anda vill Teatergiveriets båda skådespelare Christer Hall och Stefan Westerlund plantera små tankar om växters längtan att bli uppmärksammade, bekräftade och älskade.
... Christer Hall spela ut hela sitt register av känslor. Djur, människor eller blommor, alla har de samma betingelser för sin överlevnad, behovet av fortplantning.
Foto: Bengan Zettergren
Men det är ett hänfört gäng sjunde- och niondeklassare på Romaskolan som i går morse fick se premiärföreställningen av "Flora Poetica Exotica & lite Linné om vi hinner me" och som sugs in i resonemanget om ståndare och pistiller. Pjäsens båda clowner blir en utmärkt brygga till denna unga publiks längtan att bli, just det - uppmärksammade, bekräftade och älskade.
Det är medryckande förpackat, det handlar om ett stort mått av humor, men framför allt om förmågan att se och uppfatta naturen och omvärlden. Det här var teater som gick rakt in i magen på en ganska svårtflörtad publik.
*
Det handlar om det ödmjuka inför naturen, om att våga visa upp sin svagheter och plocka av sig sina masker. Då passar clownformatet perfekt, det blir inte alls generande eller pinsamt.
Då kan man berätta historien om Lotusblommans fortplantning via en hög av stinkande elefantbajs, en scen där man känner igen Christer Halls teaterspråk. Den andliga utvecklingen får en mycket jordnära förklaring.
Eller med den försmådde vaktmästaren som ännu kan känna längtan efter sin ungdoms kärlek. För att klara av sin längtan har han tvingats skaffat sig ett hårt och brutalt skal...
Det visar sig nämligen, när man gör teater av Linnés bok "Blomstrens sexualliv", att blommorna är känsliga varelser - precis som vi människor.
*
Pjäsen höjdpunkt och klimax är när de båda clownerna ska förklara växtprocessen och naturens ljuvligheter med hjälp av en Amaryllis belladonna, när hennes saftspända blad och ståndare spretande som mustascher skall bestigas och penetreras av ett bi.
När clownerna spänner sina röda näsor till bristningsgränsen och beskriver hur växterna lever, vad dom tänker, hur dom förökar sig och vad bina egentligen har för sig där inne i blomstren.
Till scenen hör sensuellt tung musik, när Jane Birkin och Serge Gainsbourg pumpar på med sin stora hit "Je t´aime"
Det här förstår högstadiepubliken mycket väl och det är en klar underdrift att säga att scenen blir mycket uppskattad. Bilden av biet finns numera inpräntad både i publikens minne och bra många mobilkameror i Romatrakten.
Missa inte den här föreställningen om blommor och bin när det är dags för öppna föreställningar.
Men en fråga fick vi aldrig något riktigt klart svar på, kan ett bi eller en blomma känna förälskelse eller svartsjuka?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!