Om Gotland hade blivit rysk provins?

Fasaväckande tanke eller hur? Tänk om Gotland blivit en rysk provins efter ockupationen 1808! Vi är ju alla så rädda för ryssen. Men Finland blev ryskt 1809 - något som vi påminns om detta "jubileumsår." Hur gick det för Finland ? Hur hade det gått om Gotland slunkit med?

Kultur och Nöje2009-11-26 00:17
Den som vill veta bör läsa Matti Klinges "Napoleons skugga". Denne finske veteranhistoriker vågar gå emot alla våra gamla fördomar.
Den finska överklassen hade tröttnat på Sverige och ville bli erövrad. Och Finland fick det bra under tsaren. Men låt oss berätta hela historien i sammandrag.

Med dåtidens ögon
Som bekant ser vi historien med nutidens ögon och då blir det fel. Klinge spänner över ett så brett register att läsaren till slut lär sig se med dåtidens ögon.
Han skildrar inte bara politik och krig. Han ägnar stort utrymme åt så finkänsliga saker som poesi och baler. De sisnämnda kunde vara väl så viktiga som storpolitiska förhandlingar. Där öppnades andra kontakter och där utövade hustrur och älskarinnor sin makt i det fördolda.

Som schackpjäser
En första aha-upplevelse får läsaren när han/hon förstår att storpolitikerna då hanterade länder och stater ungefär som schackpjäser. Ett erövrat land kunde styckas hur som helst eller bytas bort vid en kommande fredsförhandling.
När Napoleon och tsar Alexander delade på världen i Tilsit 1807 var både Preussen och Polen aktuella styckningsobjekt. (I så fall hade det moderna Tyskland aldrig uppstått.) Nationer var inget herrarna räknade med. Folken var över huvud taget inte tillfrågade.
Enligt uppdelningen skulle Alexander snarast erövra Finland. Och det gjorde han också. Motivet var inte att införliva nytt land med Ryssland.
Syftet var att få kontroll över fästningen Sveaborg, som svenskarna byggt för att hota Sankt Petersburg. Resten av det fattiga landet kunde bytas bort vid en kommande fredsförhandling.

Första gerillakriget
Återstående Lill-Sverige då? Kanske Napoleon ville ha Stockholm? Kungen där - Gustav IV Adolf - var ju mer eller mindre tokig och inget att räkna med.
Nu fick världserövraren aldrig tid med Sverige. Spanska folket hade fräckheten att resa sig mot honom, att utmana och utmatta honom - ett av de första gerillakrigen. Som sista utväg anföll Napoleon Ryssland. Han hoppades att hans för detta marskalk, den nye tronföljaren i Stockholm, skulle starta ett revanschkrig mot Ryssland.
Karl Johan Bernadotte var smartare än så. Han slöt ett för Sverige mycket varaktigt förbund med tsaren och fick Norge istället. Napoleon gick under.
Ryssar och spanjorer försvarade sina länder till sista blodsdroppen. Varför gjorde inte den svensk-finska armen det 1808-1809? Den ryska anfallsarmén då var inte speciellt imponerande.

Vågade inte trotsa
Den gamla svenska stormakten var vid det här laget som en urkramad apelsin, tömd på materiella och andliga resurser. Makteliten i Stockholm trodde inte att Finland kunde försvaras. Vem vågade trotsa det Napoleon och tsaren beslutat?
Överskiktet i Finland hade för sin del tröttnat på ett Sverige som under 100 (hundra!) år försummat landets försvar. Och den unge tsaren verkade reformvänlig. Klokt nog kapitulerade hela södra Finland nästan omgående.
Och hör och häpna - Alexander infriade löftena! Finland fick så mycket självstyre att det kunde behålla och utveckla sin gamla svenska struktur (1734 års lag). Mera svenskt än Sverige, spetsar Klinge till det. En nationalkänsla växte fram grundad på det finska språket och den finska kulturen (Kalevala).
Tsarens motiv? Mannen var genuint reformvänlig till och med "republikan" som han själv skrev! Livegenskapen i Ryssland förmådde han inte avskaffa. Finland blev hans experimentverkstad. Kanske hade Gotland fått samma villkor om det återerövrats.
En liten anmärkning. Den fina boken är inte korrekturläst men det har man väl slutat med nuförtiden.



FOTNOT: Sedan detta skrevs läser jag Tryggve Siltbergs artikel om ryssockupationen utifrån samma grundtanke men givetvis med mera underbyggd argumentering i Riksarkivets Årsbok: "Stormvindar - en bok om ödesåret 1809".
Se recension här intill.
Napoleons skugga - baler, bataljer och Finlands tillkomst
av Matti Klinge
Översättning: Geo Stenius
Söderströms/Atlantis 2009
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!