Om kosing och konst

Krönika från strandboden...

Kultur och Nöje2006-11-07 06:00
De mäktigaste finansmäklarna, de största börsbolagens huvudkontor och de exklusivaste konstgallerierna, ligger tätt samlade i Stockholms så kallade gyllene triangel. Det är området kring Stureplan och Norrmalmstorg.
Det hetaste i den gyllene triangeln i förra veckan var Bukowskis auktionshus. Att komma till en särskild visning på Bukowskis är som att blicka in bakom förlåten till ett litet himmelrike där förmågan att betala en förmögenhet för ett litet konstföremål är huvudsak.
I tisdags firade säkerligen de eleganta, och alltid svartklädda, konstintendenterna på Bukowskis i champagne efter det att höstens tavla nummer ett, Bror Hjorths "Kafferep vid Långsjön", gick för 12,5 miljoner. Det är 2,5 miljoner mer än vad Bukowskis chef, Carl-Gustaf Petersén, hade räknat med veckorna före - under en intensiv marknads- och publicitetskampanj.

*
Det som nu händer på de stora konstauktionerna i Sverige och utomlands, i pengar räknat, är minst lika spännande som det som är målat på tavlorna. Köper de rika konst igen? Vad är det som efterfrågas och vad är utsikterna för goda investeringar?
Bukowskichefen Carl-Gustaf Petersén berättar - att bara för ett par år sedan var 40 miljoner kronor drömgränsen för det totala utropsvärdet på Bukowskis Moderna auktion. Under höstens Moderna var det totala utropsvärdet 64 miljoner. Det måleri som går bra är konstnärer med känslor och egenart. Ett exempel på det är rekordpriset 3,35 miljoner för Lena Cronqvists "Trolovningen" under vårens Moderna i maj. Även gotlandsmålaren Ivan Aguéli fick i maj ett uppmärksammat prisgenombrott med 800 000 kronor för "Flodlandskap".
Bror Hjorths "Kafferep vid Långsjön" skildrar en lycklig dag med familjen på 1930-talet. Det är konstnärens svägerska Lilli som firar födelsedag med kaffe och tårta. I soffan sitter Brors mamma Charlotta med Bror och pappan Emil på var sida. Brors hustru Tove sitter med ryggen mot betraktaren i gul jacka. Barnen leker och solen går ned över sjön. Målningen är givetvis en svensk ikonbild.

*
"Kafferep vid Långsjön" har tillhört flera kända samlare och den hängde i drygt tjugo år i Operakällarens foajé. Många rika med smak för det glassiga livet har således passerat det här kafferepet. Målningens historia och tidigare ägare har varit en viktig del i publiciteten och marknadsföringen








- med presentationer i både London och Genève och andra städer veckorna före auktionen.
Rekordpriset 12,5 miljoner är det högsta som betalats för en svensk konstnär - men det priset är småpengar i jämförelse vad vi kommer att få se under de stora internationella auktionerna i London och New York i vinter.
Bukowskis eleganta och svartklädda konstintendenter får ofta frågor om hur man kan veta hur konstmarknaden kommer att utvecklas. Så här sa en av dem i förra veckan:
- Se vad de rika gör härnäst, och läs Financial Times!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!