Om modet att vara kvinna
Anna Falk är en välkänd feministisk krönikör på en kvällstidning, när hon erbjuds jobb som chefredaktör på en ny kvinnosajt, Salong F. Ett år senare har hon fått sparken, frånryckt sina fjädrar, förvirrad men inte helt förkrossad.
Foto:
Men det är också en personlig uppgörelse med hennes egen identitet som en kvinna på barrikaderna, utåt. Hemma, i familjen och i relationen med män, är hon märkligt undergiven, inställd på att behaga. Som hon alltid gjorde med pappa.
*
Anna Falk kände ett stigande raseri varje gång hon tvingades se att nyhetsvärderingen i hennes tidning (Aftonbladet) kantrat i ett moras av kändisskvaller, mysigt livsstilsmaterial och näringslivsvänliga artiklar. Hon är begåvad, ett varumärke med stark integritet och hjärtat till vänster. Ändå har hon fått allt mindre uppmärksamhet med åren och nu har hon dessutom försetts med överrock, det vill säga en redaktör som lusläser allt hon skriver för att inte trampa någon direktör på tårna.
Alltså tar hon jobbet på den nya kvinnosajten, som finansieras av riskkapitalisten Gunnar Mudder, en goddagspilt från Djursholm med själen i plånboken. Men hon tror att hon ska klara av att blanda kvalitet med respektlöst material, som i Kvinnobilagan som hon var med om att starta och som var en stor framgång. En tid, innan hela tidningen förvandlades till en kombination av nöjesfält och spa.
*
Tillsammans med parhästen Kicki skapar hon nu ett dreamteam av starka skrivande kvinnor och hon anar inte oråd när den lille reptilliknande mannen med de tunna vita fingrarna anställs som webbredaktör, inte ens när han blir vd.
Hon protesterar inte, inte öppet, när han gör sig av med den ena efter den andra av de starka kvinnorna och fixar in billiga praktikanter. Hon ser på när han låter bubbelgumsmaterialet om kändisar, mode och skönhet breda ut sig och ta plats, eftersom det ger pengar. Till sist får hon ju själv sparken.
I teorin vet hon allt om förtryck; det ekonomiska, det politiska, det som som handlar om kön. Men i verkligheten kan hon inte hantera sin egen frustration. Vem är hon? Vems liv lever hon? Sitt eget eller bara som en förlängning av föräldrarnas charmerande elitläger och klassresa där alla framgångar hyllades och misslyckanden inte fanns. Hon mådde bäst som pojke, även på jobbet. Men som kvinna? Vad uppnådde hon då?
På omslaget till boken sitter Åsa Mattsson som sitt kluvna jag. På en bild (som aldrig publicerades) sitter hon nästan naken i en kaxig pose med en dobermann mellan knäna. På framsidan är hon strikt kostymerad, mycket prydlig med en tam kanin i knät. Kaninen ser ut att vilja sticka. Åsa Mattssons blick är icke mild.
Lika dubbeltydigt är det att skriva en "nyckelroman", där vissa har sitt eget namn, andra inte. Att formulera kritik, men inte riktigt stå för den. Bestäm dig Åsa Mattsson. Våga vara den du är.
Salong F
av Åsa Mattsson
Optimal Förlag 2008
av Åsa Mattsson
Optimal Förlag 2008
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!