Om verkstadsindustrin på Gotland

Martin Ragnar och Christer Ahlberg har gjort en djupdykning i gotländsk verkstadsindustri vilket har resulterat i boken "Verkstadsindustrin på Gotland - från bröderna Graham till Skidcar".

Foto: Ulf Glimfalk

Kultur och Nöje2011-01-18 04:00

Frågan är om man kan hitta två som är mera lämpade för uppgiften. Båda har arbetat inom verkstadsindustrin och de har under många år aktivt deltagit i formandet av den gotländska museijärnvägen i Hesselby, Dalhem.

Som omslagsbild till boken har de valt en målning av Fole mekaniska verkstad gjord av teckningsläraren Karl Romin, Visby. Målningen gjordes omkring förra sekelskiftet på uppdrag av företagets grundare och ägare Johan Vigström.

Författarna har tillägnat boken Nils-Vilhelm Söderberg för hans forskargärning med indexerandet av gotländska dagstidningar vilket har varit till hjälp när boken blev till.

I bokens början finns en intressant lista över märkesår i Gotlands industriella och infrastrukturella historia från år 1029, då kung Olav "den helige" Haraldsson ankrade vid S:t Olofsholm och enligt Gutasagan blir den som kristnar Gotland varvid den första kyrkan byggs, till år 1956 då Visby flygfält färdigställs.

Märklig är historien om de skotska bröderna Graham som flyttade till Gotland med sina drivna industriplaner i mitten av 1800-talet. De köpte gårdar och visade gotlänningar hur ångmaskinen kunde användas på bästa sätt.

Väldigt roligt är att den byggnad som hyste Visby mekaniska verkstad finns kvar så välbevarad än i dag. Företaget som startades av Graham Brothers visade upp sina tillverkningar runt om i landet.

Författarna har lagt ned mycket jobb på att få fram bilder som visar den gotländska industrins framväxt. Speciellt roligt är det när det finns bilder från nutid så man får en klar uppfattning om hur företagen var placerade, som P. A. Otters fabrikskomplex utanför Österport i Visby.

Den största delen av boken berättar om Fole mekaniska verkstad. Det är naturligtvis extra intressant läsning för gotlänningar eftersom företaget anses som flaggskeppet inom öns verkstadsindustri och betydde mycket, bland annat för den gotländska järnvägen.

Foles verkstadsområde i Visby är också imponerande att se.

"Från bröderna Graham till Skidcar" är undertiteln, och Skidcar är naturligtvis den geniala halksläden som tillverkas i Klintehamn av anrika Cedergrens mekaniska verkstad.

Genial eftersom den gör det möjligt för körkortsaspiranter att träna halkkörning mitt i värsta sommarhettan.

För den som är intresserad av Gotlands industrihistoria är boken oumbärlig men den är också mycket intressant för dem som bara vill bättra på sin allmänbildning.

Efter att ha läst boken blir en promenad i Visbys gamla industriområden mycket givande. Boken rekommenderas varmt.

Titel: Verkstadsindustrin på Gotland - från bröderna Graham till SkidCar

Författare: Martin Ragnar och Christer Ahlberg

Förlag: Stenvalls

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!