Omfattande med viss Gotlandskänning

Foto:

Kultur och Nöje2012-05-10 04:00

Sveriges historia, del 6, behandlar tiden 1830 - 1920. Författare är professorn i historia vid Helsingfors Universitet Bo Stråth. Huvudredaktör år Dick Harrison och ett stort antal kända historiker bidrar med artiklar och synpunkter.

Stråth har ambitionen att få med samhällets alla delar och processer och har lyckats med det, om än vissa händelser eller skeenden beskrivs summariskt. Boken omfattar 700 sidor och väger 2,1 kilo. Kanske borde den ha delats på två eller tre volymer och blivit mindre svårhanterlig.

Rudolf Kjelléns konservativa folkhemstanke togs över av socialdemokraterna, då de efterhand tog till sig tolkningsrätten av vad som var folkligt och vilka som var folket. Axel Hägerström, professor i juridik och socialist, inspirerad av de tyska katedersocialisterna arbetade för att den svenska staten skulle ta ansvar för socialpolitiken efter tyskt mönster. Socialhygien, rashygien och folkhygien blev nya begrepp.

Kampen för kvinnans rättigheter motarbetades från olika håll, även arbetarrörelsen. Läkarvetenskapen sällade sig till de motagerande och bevisade genom medicinsk forskning på skillnader mellan könen, vilka diskvalificerade kvinnan i många olika sammanhang.

De framgångar som nåtts under 1700-talet sopades undan. Den könsordning som växte fram utgick från manlig försörjarroll och en kvinnlig vårdnadsroll i hemmet.

Alla naturresurser skulle utvinnas. Aftonbladets LJ Hierta satsade stora summor tillsammans med gotlandsfödde grosshandlaren CF Liljevalch i ett gotländskt prospekt för mossodling. Prospektet kom aldrig igång.

Framväxandet av kristna samfund utanför statskyrkan, drev missionsverksamhet. Den gotlandsfödde Olof Bingmark dödades i Kina under ett uppror, trots att han då bott många år i landet.

Inom konsten växte parallellt med det nationalromantiska måleriet fram en motaktion. Ivan Aguéli, eller Abd al-Hadi, sedan han konverterat till islam, vistades en tid på Gotland tillsammans med Richard Berg och Karl Nordström.

Den kände fornminnesforskaren PA Säve var initiativtagare till lagstiftning för att skydda djuren och drev frågan i Jägarförbundets tidskrift om att anordna en internationell konferens kring frågan.

Boken är omfattande och språket är vackert med väldigt tungt.

Titel: Sveriges historia, del 6

Av: Bo Stråth

Förlag: Nordstedts

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!