Öns kyrkor får en ny vägledningsskrift
Ett femtontal texter är redan färdiga och lika många är på gång. Men utgivningsdagen för första häftet är inte bestämd. Orsak: Finansieringen är inte helt klar.
De kyrkobeskrivningar som finns tillgängliga i de gotländska kyrkorna i dag utgör en brokig samling. Det kan vara allt från tunna, kopierade blad till mer påkostade häften. Ibland finns ingenting. Denna nya småtrycksserie, 16-32 sidor per kyrka, är tänkt som ett mellanting mellan inventarieverket Sveriges kyrkor och den översiktliga boken "Gotlands kyrkor" av Lagerlöf/Svahnström.
- Gotlands hembygdsförbund har ställt sig bakom önskan att få enhetliga vägledningar över kyrkorna, konstaterar ordföranden Björn Håkansson.
Vägledningarna skall berätta om det som kan ses i kyrkorna och inte det som finns i sakristior, på museer eller textilier som byts under kyrkoåret. Det blir en byggnadshistorisk beskrivning och samtliga konstnärliga utsmyckningar behandlas från ett konstvetenskapligt perspektiv.
Kyrkans nuvarande verksamhet kommer också att presenteras. Men dessutom kommer det att ingå en beskrivning av socknen och dess fornlämningar samt en tolkning av sockennamnet. Man samlar också in ett nytt och ymnigt bildmaterial över kyrkorna varav en hel del i färg.
- Onekligen en poäng med färgbilder i kyrkobeskrivningar, menar David Börstad.
Som komplettering kommer det också att bli ett för samtliga kyrkor gemensamt häfte där man går in djupare på ett urval inventarier, som exempelvis dopfuntarna, ur ett konsthistoriskt och liturgiskt perspektiv.
Projektledning och medförfattare är Björn Håkansson, kyrkoherde David Börstad, Torsten Svensson, doktorand konstvetenskap och Evert Lindkvist, adjunkt, konstvetenskap. De som i övrigt skriver texterna är en grupp moderna konstvetenskapare som gått till grunden och källarkiven med forskningen.
De kommer från flera olika länder; Sverige, Tyskland, Ryssland och Rumänien. De är Emma Arkåsen, Margit Gerhards, Charlotte Hedenstierna-Jonson, Anna Lantz, Ileana Stanculescu, Svetlana Vasilyeva och Evert Melefors.
- Gruppen är handplockad och mycket produktiv, konstaterar Björn Håkansson.
Projektet presenterades i går i Bro kyrka som är en av de för vilka en vägledning redan finns färdigskriven. Men ett problem återstår: finansieringen.
Björn Håkansson:
- Hembygdsförbundet och Visby stift står bakom och vi har också gått ut till Samfälligheten. Men även EU-medel måste till.
Om det går enligt planerna kommer det inom en snar framtid att föreligga en ny vägledning till samtliga Gotlands knappt hundratalet kyrkor och ruiner på landsbygden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!